Urologi
Lika långtidsresultat för kirurgi och strålning
Publicerad: 15 mars 2023, 09:30
Brittiska forskare har följt upp långtidsresultaten för bland annat strålbehandling och kirurgi vid lokaliserad prostatacancer. Bilden till höger visar en operatör som utför robotassisterad titthålskirurgi.
Foto: Beyondimages, Getty Images
Risken att avlida i prostatacancer var densamma efter 15 år för patienter som fått operation eller strålning i botande syfte mot sjukdomen. Det är en av slutsatserna i en brittisk randomiserad studie. (1 kommentar)
Ämnen i artikeln:
Medicinska nyheterNew England Journal of MedicineGöteborgs universitetProstatacancer– Resultatet är inte överraskande, men ändå intressant då detta är den enda randomiserade studien där man jämfört strålning och kirurgi i den här patientgruppen, säger Ola Bratt, urolog och professor i klinisk cancerepidemiologi vid Göteborgs universitet.
Vidare bekräftar studien kända mönster vad gäller biverkningar av de två behandlingarna. Med upp till tolv års uppföljning gav operation mer urinläckage och impotens, medan strålning gav mer tarmläckage. Livskvaliteten var dock likvärdig i grupperna.
Läs även: Strålning har kommit ikapp operation vid prostatacancer
I studien, vars huvudresultat publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine, ingick drygt 1 640 patienter som alla fått diagnos på lokaliserad prostatacancer efter att de erbjudits ett PSA-test.
De lottades till tre behandlingsstrategier – förutom kirurgi eller strålning var aktiv monitorering också ett alternativ.
Vid aktiv monitorering planeras ingen behandling i botande syfte förrän tumören ger tecken på att växa till sig.
Efter 15 års uppföljning hade metastaser utvecklats hos 9,4 procent av deltagarna som fått aktiv monitorering, vilket var ungefär dubbelt så många som bland dem som fått strålning eller kirurgi.
Det var dock ingen tydlig skillnad sett till risken att ha avlidit i prostatacancer mellan de tre alternativen. Detta hade totalt skett hos 2,7 procent av deltagarna.
– Att det var så få som dog av prostatacancer inom 15 år bland dem som inte fick omedelbar behandling visar att en mycket stor andel av den prostatacancer som upptäcks efter ett enstaka PSA-prov är mycket långsamväxande och ofta representerar överdiagnostik, säger Ola Bratt.
Han framhåller också att den aktiva monitorering som undersöktes i studien var betydligt mindre aktiv än den modell som används i Sverige.
– Dessutom hade en tredjedel av patienterna i studien en prostatacancer av intermediär- eller högrisktyp. Många av dem hade vi rekommenderat kurativ behandling direkt, säger Ola Bratt och fortsätter.
– En annan viktig skillnad är att vi i dag ställer betydligt färre diagnoser på lokaliserad prostatacancer av lågrisktyp, tack vare införandet av magnetkamerabaserad utredning. Detta innebär att många män med en ofarlig prostatacancer slipper en cancerdiagnos.
Läs abstract till studierna:
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.
2023-03-16
Resultatet är inte oväntat. Dilemmat ur patientperspektiv är att det rör sig om jämförelser av medeltal i stora grupper. Kring dessa finns stor variation som bara delvis beror på särdrag hos patienterna. Klara evidens finns för att också kvaliteten i behandlingarna varierar avsevärt, med kirurgernas skicklighet som det mest belysta exemplet. Att som nu ställa patienterna inför valet mellan kirurgi och strålning är därför vilseledande utan att först säkerställa och redovisa kvaliteten i alternativen.
Calle Waller