torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Starta din prenumeration

Prenumerera

Neurologi

Fokuserat ultraljud hjälpte parkinsonpatienter

Publicerad: 8 mars 2023, 10:28

Patientens läggs på brits med huvudet inuti en "hjälm", varifrån det fokuserade ultraljudet kommer. Ultraljudet riktas mot rätt område i hjärnan med hjälp av en magnetkamera.

Foto: Siemens Healthineers, Insightec

En högteknologisk behandling där en liten del av hjärnan värms bort gjorde att fler patienter med Parkinsons sjukdom fick symtomförbättring, jämfört med en placebobehandling. Det visar en randomiserad studie som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine.

Ämnen i artikeln:

Medicinska nyheterParkinsons sjukdomAblationUltraljud

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Amerikanska forskare utvärderade en nyare typ av behandling mot parkinson som kallas fokuserat ultraljud. Patienterna ligger inne i en magnetkamera och får under tre timmar ett område i thalamus uppvärmt så att vävnaden förstörs. Området heter globus pallidus internus och är förknippat med symtom, som skakningar, vid parkinson.

Läs också: Ingen region når målen om parkinson

Av rädsla för eventuella svåra och permanenta biverkningar görs behandlingen bara på ena sidan och patienter får därför bara lindring på ena kroppssidan.

I studien ingick 69 patienter, vilka inte hade fått tillräcklig hjälp av konventionell medicinering mot parkinson. De lottades till att få aktiv behandling med fokuserat ultraljud eller att få en placebobehandling där det inte riktades någon energi mot hjärnan.

Efter tre månader var det mer än dubbelt så många som fått fokuserat ultraljud som ansågs ha svarat på behandlingen, jämfört med i kontrollgruppen: 69 jämfört med 32 procent.

Som behandlingssvar räknades att de skulle få en viss förbättring på någon av två symtomskalor som mäter motoriska besvär eller ofrivilliga rörelser.

Behandlingen var förknippad med biverkningar, ofta måttliga till milda, i form av bland annat tal- och gångsvårigheter och luktbortfall.

Fynden i studien är lovande och bekräftar att fokuserat ultraljud har effekt, åtminstone i det korta perspektivet. Det skriver Anette Schrag, professor i kliniska neurovetenskaper vid University College London, Storbritannien, i en ledarkommentar till resultaten.

Samtidigt framhåller hon att resultaten också var något sämre än vad tidigare mindre och okontrollerade studier antytt. Framtida studier får visa hur långvarig effekten är och huruvida behandlingen påverkar patientens livskvalitet och funktion, skriver Anette Schrag.

Fokuserat ultraljud erbjuds hittills inte inom svensk sjukvård.

Läs abstract till studien:

Vibhor Krishna med flera. Trial of Globus Pallidus Focused Ultrasound Ablation in Parkinson’s Disease. New England Journal of Medicine 2023; 388: 683–693

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev