Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medicinsk teknik

Forskare efter kritik mot studie i Nejm: Vi ska uppdatera vår artikel

Publicerad: 22 september 2022, 13:52

Enligt Rickard Brånemark, på bilden, och kollegan Max Ortiz Catalan har forskarna redovisat komplikationerna för den fjärde patienten på flera vetenskapliga konferenser. Rickard Brånemark har uppfunnit principen med skelettförankrade proteser, medan Max Ortiz Catalan är expert inom bionik. Arkivbild från 2015.

Foto: Henrik Brunnsgård/Bildbyrån

Forskare vid Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet beklagar att komplikationer för en av patienterna i en uppmärksammad fallstudie i New England Journal of Medicine, Nejm, inte togs med i rapporten.


Ämnen i artikeln:

ChalmersGöteborgs universitetNew England Journal of MedicineOrtopediToppnyheter

Som Dagens Medicin nyligen berättat publicerade tidningen Forskning & Framsteg i går en granskning av en fallstudie med fyra amputerade patienter som alla fått en tankestyrd protesarm som även har känsel i handen. 

Tidningen berättade att en av patienterna hade fått allvarliga infektioner till följd av implantatet men att detta inte togs med i forskarnas fallrapport. Tvärtom tydliggjorde forskarna att inga negativa händelser hade inträffat. Men det framgick inte tydligt att detta bara baserades bara på tre av de fyra patienterna.

För Dagens Medicin gör nu forskarna en ”pudel”. Sisteförfattaren Rickard Brånemark, uppfinnare och ortoped, beklagar att komplikationerna utelämnades ur rapporten. Han uppger att forskarna nu jobbar tillsammans med tidskriften med att uppdatera rapporten.  

Rickard Brånemark skriver: 

”Det stämmer att vi, när fallbeskrivningarna i NEJM publicerades, hade fått kännedom om att patient 4 drabbats av komplikationer och att elektroderna [...] till sist opererats ut. Vi borde därför ha uppdaterat bakgrundsinformationen i manuskriptet, även om patienten alltså inte formellt ingick i resultatdelen.”

Både han och försteförfattaren Max Ortiz Catalan uppger att komplikationerna som drabbade den fjärde patienten inte dolts med avsikt utan att man redovisat dessa på flera vetenskapliga konferenser. 

De uppger vidare att komplikationerna som drabbade den fjärde patienten kommer att finnas med i en bredare rapport som forskarna planerar göra när samtliga 16 patienter i en pågående klinisk prövning med den nya typen av protesarm följts i tolv månader. Studien är ännu inte färdiginkluderad.

”Eftersom vi bryter ny mark inom implantatkirurgi är vi måna om full transparens, det är viktigt att både framsteg och motgångar lyfts fram och diskuteras. I det perspektivet anser jag att vi borde hanterat fallbeskrivningarna i NEJM på ett bättre sätt även om all data kommer att redovisas över tid”, skriver Rickard Brånemark.

Att att resultaten för patienten inte var så detaljrikt presenterade i New England Journal of Medicine beror enligt forskarna på att han inte deltog i uppföljningen, vilket dock patienten själv hävdar i Forskning & Framstegs artikel att han gjorde. 

Enligt Max Ortiz Catalan beror avsaknaden på formell uppföljning att patienten inte fick känselsensorerna inkopplade i hemmiljö.

”Vi gjorde alltid vårt bästa för att ge den här patienten den bästa proteslösningen, oavsett om det var möjligt för oss att samla in data för vår forskning. Att se till att han hade en funktionell arm var vår huvudsakliga prioritet i våra möten [med honom]”, skriver Max Ortiz Catalan. 

Artikeln är kompletterad med de tre sista styckena fredag 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev