Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Mage-tarm

Screening för kolorektal cancer är i gång i alla regioner

Publicerad: 19 september 2022, 09:53

Genom att testa för blod i avföringen går det att hitta cancertumörer i tidigt stadium i tjock- och ändtarm.

Foto: Getty Images

Samtliga 21 regioner har nu satt i gång med att bjuda in sin befolkning till kontroller för blod i avföringen i syfte att hitta eventuell tjock- och ändtarmscancer i ett tidigt mer botbart skede.


Ämnen i artikeln:

Region VästerbottenRegion KronobergRegion Kalmar länKolorektal cancerRCCRegion DalarnaRegion Jämtland HärjedalenRegion UppsalaSocialstyrelsenToppnyheterToppnyheter Mage-tarmRedaktionens valToppnyheter Cancer

Det står klart sedan de fem sista regionerna, Kalmar, Jämtland Härjedalen, Uppsala, Kronoberg och Halland, skickade ut sina första inbjudningar i förra veckan. 

– Vi får korka upp en champagneflaska på arbetsgruppens nästa möte. Det här har varit en lång process och det är skönt att detta nu rullar över hela landet, säger Birger Pålsson, kirurg i Växjö och ordförande i den nationella arbetsgruppen för kolorektal screening. 

Läs också: Få biverkningar i svensk studie av tarmscreening 

Att sjukvården ska screena 60- till 74-åringar vartannat år för kolorektal cancer har varit en rekommendation från Socialstyrelsen sedan 2014. Regionerna kunde dock inte komma i gång direkt av hänsyn till en nationell screeningstudie som pågick under 2010-talet. När den var färdiginkluderad uppstod dröjsmål bland annat på grund av juridiska hinder, vilket har gjort att rutinmässig screening först kom i gång våren 2021 då Dalarna började skicka kallelser.

Sedan har övriga regioner följt efter stegvis och de sista anslöt alltså helt nyligen. På eget initiativ började dock Region Stockholm screena för kolorektal cancer redan 2008.

– Det som vi är nöjda med är att screeningen för kolorektal cancer är nationellt koordinerad. Alla regioner gör på samma sätt, vilket inte riktigt är fallet med screening för andra cancerformer. Samtliga analyser görs på Karolinska universitetslaboratoriet vilket borgar för en god kvalitet, säger Birger Pålsson. 

Han räknar med att screeningen enligt regionernas egen planering kommer vara i fullt schwung senast hösten 2026, då det kommer gå ut kallelser till samtliga åldersklasser i det aktuella åldersspannet. 

Fullt utbyggd räknar Socialstyrelsen med att screeningen kan rädda runt 300 svenskar årligen från att dö i kolorektal cancer. 

– Vi tror att det kan vara en siffra i underkant, då vi dels använder ett bättre och mer modernt test för blod i avföringen, ett så kallat FIT-test, dels har sett överraskande hög deltagarfrekvens i Region Stockholm på 71 procent. 

I screeningprogrammet skickas inbjudan och testutrustning ut till befolkningen med brev. Deltagarna tar ett avföringsprov som de sedan skickar in för analys med en förfrankerad försändelse. I 2,5 till 2,8 procent av fallen blir det positivt utslag, enligt Birger Pålsson. 

Vederbörande kallas då till en koloskopi där man hos runt 5 procent hittar en elakartad tumör och hos runt 25 till 30 procent hittar en polyp, ett möjligt förstadium till cancer. Sådana förändringar tas bort.

Testet kan också ge utslag för godartade tillstånd som hemorrojder och inflammerade tarmfickor, divertikulit. I en del fall går det inte att hitta att orsak till blodet i avföringen. Då erbjudes personen nytt avföringsprov om två år och, om det är positivt, en ny kallelse till koloskopi igen. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev