Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Svensk studie pekar på vikten av antikroppar i näsan

Publicerad: 15 september 2022, 11:17

Katherina Aguilera, biomedicinsk analytiker i studien Community, tar näsprov på Fredrika Karlqvist, läkare på Danderyds sjukhus.

Foto: Nina Greilert-Norin

Personer med en viss form av antikroppar mot sars-cov-2 i näsan hade mer än halverad risk att drabbas av omikroninfektion, visar en studie från Danderyds sjukhus i tidskriften New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

Covid-19Danderyds sjukhusKarolinska institutetMedicinska nyheterNew England Journal of MedicineCovidvaccinToppnyheterToppnyheter infektionToppnyheter Luftvägarna

– Det är väntat att sådana här antikroppar i näsan skulle ge skydd mot covid-19. Men ingen har visat sambandet förut, varken för omikron eller för tidigare varianter av det nya coronaviruset. Vi är dock överraskade över att det inte verkar krävas så höga nivåer av antikroppar i näsan för att personer synbart ska få ett skydd, säger Charlotte Thålin, docent i immunologi vid Karolinska institutet och sisteförfattare till studien. 

Resultaten kommer från en pågående studie där anställda på Danderyds sjukhus regelbundet testas för infektion av sars-cov-2. Forskarna följde upp 338 personer som vid årsskiftet nyligen hade fått sin tredje vaccinspruta mot covid-19. 

Läs mer: Kan en puff i näsan ge ett mer effektivt vaccin?

– Detta var alltså personer som hade bästa möjliga vaccinskydd mot covid-19. Men när omikronvågen kom blev det snabbt påtagligt att vaccinerna inte längre gav lika bra skydd mot att bli smittad, även om skyddet mot allvarlig sjukdom fortsatt var gott, säger Charlotte Thålin. 

Forskarna konstaterar nu att en viss form av antikroppar dock verkar ge ett skydd mot omikroninfektion, nämligen så kallade IgA-antikroppar som finns i luftvägarnas slemhinnor. Sådana uppmättes hos 62 procent av deltagarna i studien och påträffades främst hos dem som tidigare haft covid-19. 

– Vi såg att enbart vaccinering med konventionellt intramuskulärt vaccin inte framkallade ett tydligt svar av IgA i slemhinnorna, vilket beror på att dessa vaccin aldrig passerar luftvägarna, säger Charlotte Thålin.  

Forskarna såg att den fjärdedel av deltagarna som hade högst nivåer av IgA i näsan hade 65 procent lägre risk att drabbas av omikroninfektion under de följande fem veckorna, jämfört med dem som hade lägre eller inga nivåer av IgA i nästan. 

Charlotte Thålin är biträdande överläkare på intermediärvårdsavdelningen vid Danderyds sjukhus.

Foto: Ludvig Kostyal

Vidare såg forskarna att en omikroninfektion i sig gav upphov till mycket högre nivåer av IgA-antikroppar i näsan än vad som eventuellt fanns från början.

– Detta fynd är mycket intressant sett i perspektiv av den mycket intensiva utveckling som nu sker av nasala covidvaccin. Våra data indikerar alltså att sådana vaccin kan ge ett skydd mot att bli infekterad av omikron, säger Charlotte Thålin och fortsätter:

– Förhoppningen är att sådana vaccin bättre kan kontrollera smittspridningen än nuvarande intramuskulära vaccin och att man därmed kanske också kan minska mutationstakten hos viruset. 

Hon och hennes kolleger går nu vidare med en analysera längre uppföljningsdata från studien. 

Studien är publicerad som ett kortare brev i New England Journal of Medicine: 

Sebastian Havervall med flera. Anti-Spike Mucosal IgA Protection against SARS-CoV-2 Omicron Infection. New England Journal of Medicine, publicerad den 14 september 2022. DOI: 10.1056/NEJMc2209651 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev