Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Folkhälsomyndighetens generaldirektör: ”Vi är inte luddiga”

Publicerad: 22 september 2022, 10:26

Karin Tegmark Wisell är beredd att ändra sig om vaccinråden.

Foto: Erik Simander/Bildbyrån

– Det vi har sagt är att folk kan vaccinera sig om de vill. Det är så tydligt det kan bli, säger Karin Tegmark Wisell angående de kritiserade vaccinråden.


Ämnen i artikeln:

Covid-19FolkhälsomyndighetenRichard BergströmToppnyheterRedaktionens val

Den avgående vaccinsamordnaren Richard Bergström är kritisk mot att Folkhälsomyndigheten, FHM, inte uttalat rekommenderar friska under 65 år att vaccinera sig och ta en ny – för många – fjärde vaccindos mot covid-19 i höst.

 Det gäller särskilt de som närmar sig åldersgränsen eller är i närheten av någon riskfaktor.

Läs också: Avgående vaccinsamordnaren kritiserar FHM 

 – Jag förstår faktiskt inte varför man inte rekommenderar vaccin till alla. Man säger att vaccinationsviljan är så låg, ja men det är klart att den är låg om man inte rekommenderar människor att vaccinera sig, säger han till Sveriges Radio.

Till Dagens Medicin säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell att myndigheten framöver kan ändra sig och rekommendera ännu en vaccinspruta även för yngre friska personer.

– Vi ser inte att det är någon avsevärd vinst i dag med en fjärde dos för denna grupp men det kan ju förändras beroende på tillkommande kunskap och aktuell epidemiologi.

Dock bedömer man i nuläget att friska personer under 65 år som tagit en grundvaccination, bestående av två vaccindoser, liksom en påfyllnadsdos, har ett mer varaktigt skydd mot eller lägre risk för att drabbas av allvarlig sjukdom och död, jämfört med äldre.

Om nya data visar att vaccineffekten sjunker även hos yngre, är myndigheten beredd att rekommendera även de mellan 18 och 64 år att ta en fjärde dos, uppger Karin Tegmark Wisell.

Läs också: Nya påfyllnadsvacciner rullas ut efter beställning i regionerna

I dag rekommenderas riskgrupper och äldre över 65 att fylla på sitt vaccinskydd med en femte dos.

– Särskilt i fråga om de lite äldre ser vi att det immunologiska minnet går ner och att de då kan riskera allvarlig sjukdom och död och behöver fylla på sina doser.

I nuläget avlider omkring 100 personer i veckan av eller med covid-19 i Sverige. Medelålder är 82 år, enligt Karin Tegmark Wisell.

Inom intensivvården är merparten av de covidsjuka patienterna över 70 år, men även yngre personer som har koppling till riskgrupper förekommer.

– Därför är det jätteviktigt att vi fyller på med vaccin, säger hon.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Monica Kleja

Reporter

monica.kleja@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev