Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Digital kollega ska avlasta Stockholms allmänläkare

Publicerad: 20 september 2022, 13:24

Bild 1/2  Hjalmar Olsson, specialist i allmänmedicin vid Liljeholmens vårdcentral, gläder sig åt införandet av Alma som han anser underlättar det administrativa arbetet och bidrar till patientsäkerheten.

Foto: Meli Petersson Ellafi / Bildbyrån

Nu rullas den digitala beslutstödsplattformen Alma ut på Region Stockholms vårdcentraler. Förhoppningen är mindre administrativt arbete, och ökad patientsäkerhet.


Ämnen i artikeln:

PrimärvårdRegion StockholmToppnyheterToppnyheter ArbetslivRedaktionens valToppnyheter Allmänmedicin

Digital kollega, journalrobot eller digital assistent – kärt barn har många namn. Den här veckan breddinförs den digitala beslutsplattformen Automated learnable medical assistant, Alma, på samtliga av Regions Stockholms vårdcentraler. Ett program vars främsta syfte är att effektivisera arbetet med digitala datajournaler i Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, och då framför allt journalsystemet Take Care. 

– Genom att läsa in data från journalsystemet kan Alma upptäcka fel, eller ge ge förslag på förbättringar eller diagnosförslag, berättar Hjalmar Olsson, specialist i allmänmedicin vid Liljeholmens vårdcentral, som bland annat projektlett Alma när Liljeholmens vårdcentral tillsammans med Vårby vårdcentral pilottestade programmet 2019. Hjalmar Olsson har också fungerat som bollplank och medhjälpare till kollegan Fredrik Holmberg, allmänläkare på Vårby vårdcentral som tillsammans med sitt bolag Blackwell Medtec uvecklat programmet. 

– Fredrik Holmberg, som är programmerare i grunden, tyckte att man borde kunna använda all data som finns lagrad på ett bättre sätt. Det var så han kom på idén att låta ett program, mycket snabbare än det mänskliga ögat, scanna igenom journaler, riktlinjer, medicinlistor och kunskapsstöd och extrahera så mycket som möjligt ur datorn för att hjälpa oss läkare att observera saker, berättar Hjalmar Olsson.  

Läs också: Specialistläkaren: ”Det är för många dagar som inte känns roliga”

Alma lagrar ingen information, utan lägger sig över de andra programmen som ett tilläggsprogram. Genom att informationen i journaler kopplas direkt till rekommendationer i kunskapsstöd så uppmärksammar Alma risker och brister som annars kanske skulle ha missats. 

Hjalmar Olsson visar på datorn hur det kan se ut när Alma genom en liten observationsruta nere i högra hörnet på datorn larmar om att en patient har förmaksflimmer, men saknar antikoagulantia. 

– Det är viktiga grejer. Har man förmaksflimmer kan man lätt få en propp och en stroke. Man måste ha antikoagulantia om man har kroniskt förmaksflimmer. Så varför saknar den här personen det? Ja det kan man fråga sig? Kanske har den varit inlagd för en operation där man inte ville att hen skulle blöda, och så har man satt ut det tillfälligt och sedan glömt att sätta in det igen. 

Hjalmar Olsson fortsätter med sitt exempel: 

– Varför märkte inte jag det då? Jo, därför att till mig kom patienten med sin förkylning. Jag ville lyssna på lungor. Och tittade inte på hela medicinlistan. Och det är här Alma kommer in och snappar upp att personen saknar viktig behandling, säger han. 

Även arbetsmiljön för läkare påverkas till det bättre, enligt Hjalmar Olsson. 

– Genom att föreslå åtgärder och även göra en del av jobbet så underlättas det administrativa arbetet. Musklicken blir färre och du kan koncentrera dig på patienten. Men i slutändan är det ändå jag som läkare som styr och tar besluten, säger han. 

Läs också: ”Stärk vården för personer med kroniska sjukdomar” 

Fakta om Alma

Automated Learnable Medical Assistant, Alma, vars syfte är att effektivisera arbetet med befintliga digitala datajournaler som i dag används inom vården (inom SLSO främst med journalsystemet Take Care) har upphandlats av Region Stockholm och breddinförs nu på SLSO:s samtliga vårdcentraler. 

Genom att läsa in data från journalsystemet kan Alma ge förslag på förbättringar, upptäcka fel, interaktioner, och även utföra journalanteckningar och diagnosförslag.

 

Källa: Blackwell Medtech

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev