torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Anna Spencer: ”Jag är vaccinerad mot vårdinnovationer”

Att scanna oroliga människor – eller bara dem som har råd – bidrar inte till jämlik vård, tycker Anna Spencer som har problem med det nya företaget Neko Healths marknadsföring.

Publicerad: 17 februari 2023, 12:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anna Spencer, chefläkare Palliativ vård och ASIH, Region Skåne. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Anna Spencer

”Frisk är bara den som är otillräckligt undersökt”, ett talesätt som jag tänker på när jag läser om ännu en innovation som ska revolutionera vården. Som anställd i Region Skåne är jag vaccinerad mot vårdinnovationer. Som chefläkare, naturligt skeptisk mot floskler och löften om god och säker vård. 

Tåget bromsar in, jag tar rulltrappan upp. Gillar känslan av att komma upp ur det underjordiska på Malmö central, eller ”C” som ungdomarna säger. ”Kan du hämta på C?” Doften av kaffe, varmt bröd och en känsla av att vara på väg! Är det så de känner sig – innovatörerna?

Läs mer: ”Om jag följer rutinerna finns ingen tid för patienten” 

Livet vill fram och inget kan stoppa kreativiteten och Spotifys grundare Daniel Ek är på G med sin kristallkulescanner. Man vill ju inte leva i osäkerhet. Inte leva med ångest över allt som kan drabba en. Och betalar man ett par tusen kronor, någon gång om året, för att känna sig säker, bli sedd, hörd och genomlyst – ja, då är livet uthärdligt. Alla vill fortfarande till himlen och ingen vill dö.

Inom palliativ vård träffar jag patienter som undrar om det kunde ha slutat annorlunda, om man hade upptäckte cancern tidigare? Om tiden mellan symtom och diagnos inte varit så lång… om symtomen hade tagits på allvar… om remisserna inte bollats runt…

Brister finns, det har Neko Health fattat. Här finns pengar att tjäna. Företagets vision är att ”hjälpa sjukvården att skifta fokus”, står det på hemsidan. Vi ska inte reagera på symtom och behandla dem. Nej, de vill ”förhindra sjukdomar från att bryta ut från första början”. Det är svårt. 

Jag har problem med deras marknadsföring, att de skriver att de förebygger sjukdomar. En av deras kunder skrev i sitt omdöme att hon saknade just samtal om hur sjukdom kunde förebyggas.

Så, de varken förhindrar eller förebygger, men de scannar din plånbok och din oro, i utbyte mot en årlig besiktning av tveksamt värde. 

Gör vad du vill med dina pengar men ”sfygomanometer” används på din vårdcentral också. Det är en vanlig blodtrycksmanschett. 

Att scanna oroliga människor – eller bara dem som har råd – bidrar inte till jämlik vård. Jag befarar onödiga remisser, utredningar och undanträngningseffekter, men de skriver att scannern inte kan hitta konstiga bifynd eftersom den inte är en magnetröntgen. Nä! Den hittar inget som finns djupare än din hud. Ingen revolution alltså.

Att de sedan tar EKG, ultraljud och saturation är pjosk. Innovationer är viktiga men det som behövs nu i vården är framför allt samordning, ansvar och kompetens.

Diagnostiska fel. Dålig läkarkontinuitet. Otydliga remisser. Bristande röntgenkapacitet. Det ser vi chefläkare när vi utreder vårdskador enligt Lex Maria. Så länge de bakomliggande orsakerna inte åtgärdas är patientsäkerheten hotad och fältet vidöppet för hungriga aktörer på vårdmarknaden. Utan intresse för samordning eller ansvar.

Och nog måste det vara outhärdligt tråkigt, att sitta fräscht klädd i rummet bredvid kroppsscannern och använda sin läkarkompetens till att lämna svar på normala fynd. Så ”inte-på-väg” liksom. 

Anna Spencer, chefläkare Palliativ vård och ASIH, Region Skåne

Läs fler gästkrönikor 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anna Spencer

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Anna Spencer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev