torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Henrik Widegren: ”I Gnällo får artisterna inget gage utan enbart applåder”

Gimme a vårdplats after midnight, Guld och gröna skogar samt Tolken hallå heter några av bidragen i Sveriges sjukvårdsmusiktävling, Gnällo, berättar Henrik Widegren.

Publicerad: 10 mars 2023, 12:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Henrik Widegren, ÖNH-läkare och foniater vid Skånes universitetssjukhus.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån


På lördag är det final i Mello. Många känner dock inte till att samma kväll är det även final i Sveriges sjukvårdsmusiktävling, Gnällo!

Gnällo har som vanligt ett slitet och uttjatat startfält, men det finns ändå lite nytt i år. De sex finalbidragen är:

Läs mer: ”Hellre en erfaren kollega än inplastade rutiner”

Gimme a vårdplats after midnight
Artist: DRABBA
Fyra vårdplatskoordinatorer sjunger snygg och tajt stämsång till ett trumkomp av 25 patienter som bultar på akutmottagningen för att få läggas in. Är tydligt inspirerat av Björn Skifs ”Det blir alltid värre framåt natten”.
Bidraget har stora chanser att vinna, då det är aktuellt över hela landet. Det som talar emot vinst är dock att Leif ”Vad-fan-får-jag-för-pengarna” Östling tycker att låten tar för mycket resurser och är ett monster över vilket vi inte har någon kontroll.

Guld och gröna skogar
Artist: Kristersson, Åkesson, Pehrson och Busch

En glad slagdänga som skrevs av den fyrhövdade supergruppen före valet 2022. Texten handlar om att ifall det blir ett regeringsskifte så kommer alla sjukvårdens problem att lösas, och mycket färre patienter kommer att dö i covid-19. Det känns som att låtskrivarna har inspirerats av Håkan Hellström i refrängraden ”Känn ingen sorg för mig, vård och omsorg”. Har goda vinstchanser om publiken drabbas av kollektiv minnesförlust.

Ingen vill veta var du köpt din hudkräm
Artist: Hjärtat & Kronan

En glad calypso med maracas av vitaminburkar och tuggummipaket. Danssektionen är insmord i hudkräm och kören är den mest välsminkade i hela tävlingen. Har dock små vinstchanser, för sångaren har fått halsfluss och det är slut på penicillin, basisten med diabetes får inte tag på insulin, och trummisen fick en stroke för att blodförtunnande var restnoterat.

Tolken hallå
Artist: Jimmie och Tidölaget

Pulserande ethno techno blandas med svensk folkmusik. Sjungs på arabiska, så att alla som inte själva betalar för tolkning inte kommer att förstå ett dugg.

Det gör ont
Artist: Doktor Kry and the E-Health Band

En klassisk powerballad som sjungs av en medelålders storstadsbo med lindrig nästäppa och ångest. Trots det enkla, på gränsen till banala, temat, lyckas budskapet (jag måste få hjälp, nu!) gå rätt genom rutan. Till sin hjälp har Doktor Kry tävlingens mest påkostade reklamkampanj och med alla sjukvårdslobbyröster kan detta bli en vinnare.

Jag ska scanna hela världen lilla mamma
Artist: Daniel Eko Chamber

Tävlingens nyaste bidrag. Sångaren sjunger i en glascylinder och låten innehåller 50 miljoner datapunkter. Enligt låtskrivarna är detta en helt ny och revolutionerande låt, som får de andra bidragen att kännas som om de var skrivna på 90-talet. Men om man lyssnar på den samplade refrängen, hör man ekon från gamla band som The Animal Magnetism, Frenology Funkifize och Oral Galvanism.

Så glöm inte att se Gnällo på lördag! Och som alla vet: I Gnällo får artisterna inget gage, utan enbart applåder!

Henrik Widegren, ÖNH-läkare och foniater vid Skånes universitetssjukhus

Läs fler gästkrönikor

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Henrik Widegren

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev