torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Dagens Medicin Debatt: ”Rikta mer humanitärt stöd mot utbildning i kirurgi”

Öronmärk särskilda medel i Sidas budget till kirurgi och utbildning av kirurger och kirurgiska team, föreslår Annika Billing och Morten Kildal från Operation Smile.

Publicerad: 13 mars 2023, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Annika Billing, generalsekreterare, Operation Smile Sverige, och Morten Kildal, plastikkirurg och överläkare, Akademiska sjukhuset.

Foto: Malin Hoelstad, Staffan Claesson/Bildbyrån


En fjärdedel av alla dödsfall och invaliditetsfall i världen orsakas av brist på säker kirurgi. Om regeringen och biståndsminister Johan Forsell (M) riktar en större del av det humanitära biståndet mot utbildning i kirurgi kommer hela vårdsystem att stärkas i resurssvaga länder.

Att tillgången till sjukvård är ojämlikt fördelad i världen är en sedan länge känd sanning. Men vad många inte vet är att bristen på säker kirurgi tar 17 miljoner människors liv varje år, enligt siffror från The Lancet Commission on Global Surgery.

Det är sex gånger fler än det antal som dör av malaria, hiv/aids och tuberkulos sammanlagt. Det gör bristen på kirurgi till en bortglömd global hälsokatastrof.

Regeringen och biståndsminister Johan Forsell (M) har deklarerat att biståndspolitiken ska vara mer resultatinriktad och fokusera på humanitärt stöd. Om regeringen menar allvar med sina ambitioner, måste en större del av medlen öronmärkas till utbildning av kirurger och vårdpersonal i resurssvaga länder.

Kirurgi och anestesi är en oumbärlig del av vårdkedjan och ofta nödvändig i behandlingen av många sjukdomar och tillstånd, exempelvis hjärt- och lungsjukdomar, cancer och frakturer.

Världshälsoorganisationen WHO har fastställt att två tredjedelar av världens befolkning saknar tillgång till säker kirurgi och riskerar att dö eller bli funktionsnedsatta. Allra mest drabbade är kvinnor och barn, som riskerar att bli utstötta och isolerade på grund av funktionshinder och smärtor till följd av exempelvis förlossningskomplikationer eller medfödda missbildningar.

Fler kirurgteam minskar inte bara mänskligt lidande; en investering i kirurgi främjar även ekonomisk tillväxt i låginkomstländer. Enligt The Lancet Commission on Global Surgery beräknas förluster på grund av avsaknaden av säker kirurgi uppgå till hisnande 12 000 miljarder kronor fram till 2030.

Operation Smile är en medicinsk hjälporganisation som varje år opererar runt 13 000 patienter, främst barn som föds med läpp- käk- och gomspalt i resurssvaga länder. Vi finansieras inte av biståndspengar, men arbetar inom samma områden som många biståndsfinansierade organisationer.

Våra volontärer ser varje dag det akuta behovet av fler sjukvårdsarbetare med kunskap inom kirurgi. I Rwanda finns till exempel i dagsläget bara fem plastikkirurger – vilket leder till att patienter med exempelvis svåra missbildningar tvingas vänta i åratal på en operation, om de ens får någon.

Barn som drabbas av svåra brännskador tvingas i många afrikanska länder, i brist på kirurgi och en hudtransplantation, leva med att deras sår får självläka. Barnen behandlas med oerhört smärtsamma omläggningar och blir kvar på sjukhuset under lång tid.

Som en av världens mest generösa biståndsgivare har Sverige ett särskilt ansvar att se till att tillgången till säker kirurgi placeras högre upp på den globala agendan. Vi på Operation Smile Sverige uppmanar därför biståndsminister Johan Forsell (M) att:

Öronmärka särskilda medel i Sidas budget till kirurgi och utbildning av kirurger och kirurgiska team.

Lyfta frågan om kirurgins betydelse i beslutsfattande biståndsorgan på EU-nivå och i FN. Dra fördel av Sveriges pågående ordförandeskap i EU och sätt säker kirurgi högt på dagordningen. FN har ett uttalat mål om tillgång till akut kritisk operativ vård för alla och vi vill se att EU under svensk ledning driver på för att detta mål ska uppnås

Stärka partnerskapet mellan myndigheter och civilsamhällets organisationer i mottagarländerna. Genom att samla alla aktörer som jobbar med uppbyggnad av kirurgisk kompetens och kirurgiska mottagningar påskyndas en positiv utveckling.

Att bygga kirurgisk kapacitet lindrar fattigdom, säkerställer en jämlik hälsa och bidrar till friskare och mer produktiva befolkningar. Ökad tillgång till säker kirurgisk vård bidrar också till ekonomisk tillväxt och nationell och lokal stabilitet. Dessutom stärker det den lokala krisberedskapen vid krig och katastrofer.

Det är ett resultatinriktat humanitärt stöd på riktigt.

Annika Billing, generalsekreterare, Operation Smile Sverige

Morten Kildal, plastikkirurg och överläkare, Akademiska sjukhuset

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens Medicin Debatt

debatt@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev