Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Läkemedel

Initial off label-terapi stod sig väl vid diabetiska makulaödem

Publicerad: 31 augusti 2022, 09:47

Patienter med diabetiska makulaödem får injektioner med VEGF-hämmare i ögat. Genrebilden visar hur det kan se ut direkt efteråt.

Foto: Getty Images

Förbättringen av synskärpan blev ungefär lika stor oavsett om patienter med diabetiska makulaödem fick börja behandling med det billigare off label-läkemedlet bevacizumab eller med det godkända läkemedlet aflibercept, enligt en ny amerikansk studie.


Ämnen i artikeln:

ÖgonsjukvårdLäkemedelBayerMedicinska nyheterOff labelToppnyheterDiabetes typ 1Diabetes typ 2

Resultaten är delvis relevanta för Sverige i och med att en del svenska ögonkliniker använder bevacizumab, anser Inger Westborg, registerhållare för Svenska makularegistret och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. 

– Samtidigt brukar vi behandla svullnaden hos de här patienterna mycket tidigare än vad de gjort i studien, för att behålla så mycket synskärpa som möjligt. Detta gör att resultaten inte är helt applicerbara i Sverige, säger hon.

Läs också: Flera utmaningar när off label ska in i finrummet 

Vid diabetes riskerar de små kärlen i näthinnan med tiden att skadas, vilket leder till läckage av vätska. Det kan ge ödem i den känsligaste delen av näthinnan, makula, med försämrad syn som följd. 

De här skadorna kan behandlas genom regelbundna injektioner direkt i ögonen av läkemedel som blockerar kärlnybildning, VEGF-hämmare. 

Forskarna jämförde två strategier med sådana läkemedel bland 270 patienter: 

Att börja med att ge ”hemmasnickrade” injektioner av läkemedlet bevacizumab, som normalt används vid cancerbehandling i högre doser, för att sedan övergå till det etablerade ögonläkemedlet aflibercept om behandlingen med bevacizumab visade tecken på att svikta. 

Att börja direkt med aflibercept.  

Forskarna såg ingen skillnad mellan grupperna på det primära effektmåttet som var förändring av synskärpa efter två år. Bägge grupperna förbättrade sig ungefär lika mycket. Forskarna konstaterar också att hela 70 procent av patienterna i bevacizumabgruppen fick byta till aflibercept och att mer än hälften av dessa byten skedde tidigt i behandlingen. 

Inger Westborg ställer sig dock tveksam till strategin med att börja med bevacizumab.

– Enligt resultaten verkade det inte vara någon skada skedd av att så många ändå fick byta preparat. Och visst blir nettokostnaden lägre av att börja med det till listpriset mycket billigare bevacizumab, säger hon och fortsätter: 

– Men man kan ifrågasätta nyttan när så många behöver byta, vilket genererar extra personalkrävande besök, som också är krångligare för patienterna. På totalen, inklusive hänsyn taget till upphandlingar, blir skillnaden i kostnad inte så stor.

På Inger Westborgs egen klinik används uteslutande aflibercept i behandlingen av diabetiska makulaödem.  

Bevacizumab och aflibercerpt säljs under namnen Avastin och Eylea.

Resultaten av studien, som finansierats av den amerikanska myndigheten National Institutes of Health, publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine. 

Läs abstract: 

Chirag Jhaveri med flera. Aflibercept Monotherapy or Bevacizumab First for Diabetic Macular Edema. New England Journal of Medicine 2022; 387: 692–703. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev