Få hela storyn
Starta din prenumeration

Politik

Riksdagen vill se krav på vårdpersonalens fortbildning

Publicerad: 21 april 2022, 12:23

Riksdagen kommer att rösta om fyra nya tillkännagivanden från socialutskottet.

Foto: Melker Dahlstrand

UPPDATERAD: Riksdagen sätter press på regeringen kring vårdpersonalens fortbildning. Förslaget görs utifrån flera motioner. (1 kommentar)


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaModeraternaToppnyheterToppnyheter Sjuksköterska

Torsdag 27 april väntas riksdagen ta beslut om fyra nya tillkännagivanden från socialutskottet. Samtliga kommer från de motioner om hälso- och sjukvård som lämnades in under den allmänna motionstiden i höstas. Totalt har utskottet behandlat cirka 440 yrkanden.

Riksdagen vill att regeringen ska ta beslut om att genomföra en nationell kartläggning av kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården. Förslaget kommer från Moderaterna och i utskottet reserverade sig fyra partier. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet anser att Nationella vårdkompetensrådet redan gör arbetet via sammanställningar av kunskapsunderlag, samtidigt som Socialstyrelsen redan har i uppdrag att redovisa tillgång och efterfrågan på legitimerade yrkesutövare. Därmed behövs inget tillkännagivande anser partierna. 

Utskottet, och i förlängningen riksdagen, vill också att regeringen ska se över frågan om ett införande av krav på, och rätt till, fortbildning. Förslaget har lyfts i flera motioner, med lite olika lydelse. Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet med motiveringen att ansvaret för fortbildning redan ligger hos arbetsgivaren. 

De andra två tillkännagivandena handlar om att se över vissa övergripande frågor inom mödrahälso- och förlossningsvård och att se över frågan om könsstympning.

UPPDATERING: I en tidigare version stod att beslutet skulle tas 21 april.

Läs också: Panelens slutsats efter pandemin: Professionen förtjänar större tillit 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-04-22

Varmt tack för er viktiga artikel. Jag har varit sjuksköterska över 20 år och fått via arbetsgivarna under dessa år 10 poängs utbildning sammanlagt i form av korta kurser. Dubbla specialiseringar har jag ordnat själv, tagit tjänstledigt och pusslat ihop schema som möjliggör jobb vid sidan om. Det är allt svårare att få tjänstledighet i dag och då får man i princip säga upp sig. Privata och allmänna vårdgivare har varit lika snåla. Dags för rejäl reform om det ska finnas kompetens värd namnet i framtiden inom vården. 

Leg specialistsjuksköterska med flerårig erfarenhet 

 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln: