Få hela storyn
Starta din prenumeration

Politik

Panelens slutsats efter pandemin: Professionen förtjänar större tillit

Publicerad: 21 april 2022, 04:00

Vårdanställdas insatser, bland annat inom intensivvården, fick brett erkännande av SNS panel på onsdagen.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Det behövs ökad nationell styrning och tillit till professionen inom svensk sjukvård, enligt en paneldiskussion om vad vården kan lära av pandemin.


Ämnen i artikeln:

Covid-19RegeringenSKRRegion StockholmToppnyheterSofia Rydgren StaleGöran StiernstedtAstra Zeneca

Läkaren Göran Stiernstedt, som representerade hälso- och sjukvården i Coronakommissionen, var en av fyra inbjudna talare när tankesmedjan SNS under onsdagen höll seminarium om hur erfarenheter från pandemin kan komma till nytta inom svensk sjukvård framöver. 

Övriga var Anders Ahlsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, Andreas Haddidi, medicinsk chef för läkemedelsbolaget Astra Zeneca i Norden, och Sofia Rydgren Stale, ordförande i Läkarförbundet.

Samtliga var överens om att det rått stor brist på nationell statlig styrning.

– Staten är en dålig kravställare på regionerna, sa Göran Stiernstedt bland annat och menade att det behöver ske samhällsreformer när det kommer till svensk hälso- och sjukvård.

– Det måste ske något drastiskt, sa han.

 Hans recept är ökad statlig styrning av vården i någon form. 

Att vårdens anställda ändå klarade att exempelvis skala upp antalet vårdplatser berodde enligt Göran Stiernstedt på stor lojalitet bland personalen samt på att professionen fick ökat inflytande när höga patientinflöden var ett faktum.

– Nyckeln till framgång är att professionen förtjänar tillit och jag tycker inte att dagens styrsystem signalerar tillit, det signalerar brist på tillit, sa Göran Stiernstedt.

Läs också:  Statsvetare: Regionerna för beroende av SKR:s överenskommelser med regeringen 

Anders Ahlsson, i Region Stockholm, upplever att avståndet mellan de sjukvårdsansvariga regionerna och staten till och med ökade under pandemin.

– Jag tror att det beror på att man (staten red anm) vanligtvis inte styr vården, så man fattar inte hur den fungerar. 

Bland annat saknar statliga myndigheter ”grundläggande förståelse för hur vården fungerar” menade han och exemplifierade med att medicinsk kompetens nedmonterats inom Socialstyrelsen på senare år.

Sofia Rydgren Stale betonade att pandemin blottat vårdens svagheter.

Liksom övriga i panelen ansåg hon att avsaknaden av statlig styrning synliggjorts liksom problemen med för få vårdplatser i sjukhusvården och att det under coronakrisen saknats medicinsk kompetens och läkarmedverkan inom den kommunala hälso- och sjukvården. 

Men det handlar inte om att ställa satsningar på primärvård mot satsningar på sjukhusvården, förklarade hon.

– Man måste kunna driva två tankar i huvudet samtidigt, påpekade hon. Såväl primärvård som slutenvård behöver byggas ut för att skapa en god vård framöver.

Astra Zenecas medicinska chef i Norden Andreas Haddidi pekade också på att den nationella samordningen behöver bli bättre inte minst med tanke på den stora mängden uppskjuten vård för individer som har kroniska sjukdomar. 

–Det finns en enorm vårdskuld och jag har också svårt att se hur det ska gå till att hantera den, utan att man ändrar saker och ting, resonerade han.

Läs också: Coronakommissionen: Dagens inledning av 21 regioner måste ses över  

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Monica Kleja

Reporter

monica.kleja@dagensmedicin.se

Dela artikeln: