Få hela storyn
Starta din prenumeration

Politik

Antidepressiva till äldre ska kartläggas

Publicerad: 29 april 2022, 06:11

”Psykisk ohälsa är vanligt bland de som är 65 år och äldre. Det är en grupp som använder antidepressiva läkemedel i större utsträckning än yngre personer. Med det här uppdraget vill vi ha mer kunskap om varför det är så och vilka effekter det har haft för patienterna”, säger socialminister Lena Hallengren.

Foto: Martin Prescott/Getty Images

Socialstyrelsen ska kartlägga förskrivningen av antidepressiva läkemedel till äldre. Det har regeringen beslutat.


Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenDepressionToppnyheter

Regeringen vill ha mer kunskap kring varför antalet expedieringar av antidepressiva läkemedel för personer som är 65 år och äldre har ökat under flera år, samtidigt som antalet diagnoser inom slutenvården kopplade till psykisk ohälsa minskar i samma åldergrupp.

­”Psykisk ohälsa är vanligt bland de som är 65 år och äldre. Det är en grupp som använder antidepressiva läkemedel i större utsträckning än yngre personer. Med det här uppdraget vill vi ha mer kunskap om varför det är så och vilka effekter det har haft för patienterna”, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande. 

Läs mer: Många återfall när antidepressiva sätts ut 

Socialstyrelsen ska analysera skillnader i förskrivning beroende på kön och om ökad förskrivning har inneburit bättre vård. Även regionala förskrivningsmönster och kopplingen till annan vård, exempelvis psykologisk och psykoterapeutisk behandling ska kartläggas.

Uppdraget ska slutredovisas senast den 31 mars 2023.

Komentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln: