Få hela storyn
Starta din prenumeration

Personnytt

SBU:s generaldirektör slutar – så många har sökt jobbet

Publicerad: 26 april 2022, 06:00

Susanna Axelsson, tandläkare, har varit gd på SBU sedan 2015 men jobbat där sedan tidigt 00-tal. Nu går hon snart i pension.

Foto: Privat

Till hösten slutar Susanna Axelsson som SBU:s generaldirektör. Efterträdaren är ännu inte utsedd, rekryteringsprocessen pågår.


Ämnen i artikeln:

Susanna AxelssonSBUSocialstyrelsenOlivia WigzellRegeringenToppnyheter

Annons om tjänsten gick ut 17 februari och sista ansökningsdag var 10 mars. 23 personer har sökt tjänsten efter henne, enligt regeringskansliet.

Susanna Axelsson fyller 66 år och har varit generaldirektör på SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, sedan 2015. Det första året, 2015, var hon tillförordnad sedan Olivia Wigzell, efter bara ett år på posten, gick vidare till Socialstyrelsen. 

Susanna Axelsson har tackat nej till förlängt förordnande. Nu ska hon och hennes man vara pensionärer tillsammans, har de bestämt. 

– Min sista arbetsdag är 7 september, det känns bra. Det har varit fantastiska år. Jag började som projektledare på SBU för 20 år sedan, har varit avdelningschef i över fem år och sedan generaldirektör i sju, säger Susanna Axelsson. 

Susanna Axelsson är tandläkare och specialist i bettfysiologi. Hon började på SBU sedan myndigheten fått det utökade regeringsuppdraget att utvärdera tandvård.  

– Jag jobbade mycket med tandvårdsfrågor för att förankra SBU:s tänkande och metoder även där. Det tog sin tid för det var inte självklart för tandläkarvärlden att utvärdera sina metoder på det sätt som SBU gjorde. I dag har det blivit mer självklart. 

Den erfarenheten hade hon med sig när SBU, samtidigt som hon blev gd, fick uppdraget att utvärdera metoder och insatser även inom socialtjänst och funktionshinderområdet.  

– Där har det gått lite fortare, tycker jag, men det är ett ständigt pågående arbete. Det är ju en helt annan forskningstradition på det området än på det naturvetenskapliga. 

Sedan Susanna Axelsson började på SBU har det hänt mycket på området medicinsk utvärdering. Hela den nya kunskapsorganisationen är på framväxt och SBU samarbetar tätt med både den och Socialstyrelsen, bland annat med att ta fram underlag för nationella riktlinjer.  

Finns det nåt du vill säga till din efterträdare, vem det nu blir?
– Det är ett väldigt roligt jobb och medarbetarna är fantastiska. Jag lyckönskar den som tar över. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Susanna Pagels

Reporter

susanna.pagels@dagensmedicin.se

Dela artikeln: