Få hela storyn
Starta din prenumeration

Personnytt

Nya statsepidemiologen om sitt korta förordnande: ”Jag fyller 65 år”

Publicerad: 7 april 2022, 13:34

Anders Lindblom fick frågan om att bli statsepidemiolog av Karin Tegmark Wisell en vecka innan han började sitt jobb.

Foto: Region Dalarna och Erik Simander/Bildbyrån

Nuvarande statsepidemiologen Anders Lindblom fick frågan om han ville ha tjänsten endast en vecka innan han tillträdde den 14 mars.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenAnders TegnellKarin Tegmark Wisell

– Det kom ganska plötsligt att Anders Tegnell skulle sluta. Jag fick noll betänketid. Då kom jag och Karin Tegmark Wisell (Folkhälsomyndighetens generaldirektör, red anm) överens om att det skulle vara en tidsbegränsat förordnande. Det sträcker sig till den sista juni, säger Anders Lindblom till Dagens Medicin.

Ville du känna dig för på tjänsten?
– Nej, frågan var ju hastigt påkommen, jag hann inte fundera så mycket och jag fyller ju 65 år om två veckor. Men jag går in helhjärtat för jobbet.

Sommaren är snart här och enligt Anders Lindblom pågår det ingen ny rekrytering av statsepidemiolog. 

– Nej, det gör det inte, inte vad jag vet.

Kan ditt mandat bli förlängt?
– Det får ledningen bestämma i så fall men vi har inte diskuterat det. 

Vad svarar du om du tillfrågas?
– Det får jag ta ställning till då, men vill ledningen att jag ska vara kvar en begränsad tid kan jag tänka mig det, säger Anders Lindblom.

Varför har Folkhälsomyndigheten inte kommunicerat att ditt förordnande var begränsat i tiden, innan Dagens Medicin kunde berätta detta på onsdagen?
– Jag vet inte, jag kan inte svara på den frågan.

Vilka smittskyddsärenden har du i dag på ditt skrivbord?
— Det är fortfarande en hel del covidfrågor. I och med att sjukdomen inte längre klassas som allmän- eller samhällsfarlig, utan nu är smittspårningspliktig inom hälso- och sjukvård och i omsorgsverksamheterna, ser vi på hur vi ska hantera smittskyddet framåt, säger Anders Lindblom och betonar skyddet av riskgrupperna:

 – Även om det inte är en allvarlig sjukdom i samhället så finns det fortfarande de som kan bli allvarligt sjuka och dö, som de som inte vaccinerat sig eller de med nedsatt immunförsvar.

Enligt rapporter i förra veckan stiger halterna av viruset sars-cov-2 i avloppsvatten på olika håll i Sverige – stämmer det?
– Ja, men vi måste följa detta mer innan vi kan säga något mer exakt. Halterna behöver inte tyda på ökad smittspridning men kan vara en indikator på det. Men det behövs fler indikatorer för att vi ska få en klar bild. Exempelvis minskar sjukhusinläggningarna men det kan bero på att fler är vaccinerade. Smittspridningen följer vi främst genom provtagning inom vård och omsorg och andelen positiva svar minskar. Samtidigt ser vi att smittan ökar i Europa så vi måste hela tiden ha en beredskap.

 Vad ligger bakom att ni sänkte åldern för fjärde dosen till 65 år nyligen?
– Vi ser i immunitetsundersökningar att immuniteten i gruppen avtar. Men fortfarande är vaccin den viktigaste smittskyddsåtgärden som vi har.

Finns det andra aktuella smittskyddsfrågor, exempelvis med koppling till att många tusen nu flyr undan mycket svåra omständigheter i Ukraina?
- Ja, vi arbetar aktivt med smittförebyggande åtgärder, som alltid vid flyktingströmmar. När det gäller flyktingar är det mest psykiska trauman som är jobbigast att ta hand om. När det gäller smittskydd har vi goda, standardiserade rutiner för att ta hand om den biten. 

När får du besked om huruvida ditt förordnande eventuellt kommer att förlängas?  
– Jag vet inte, jag är inte med i de diskussionerna, säger Anders Lindblom, som är ledig från en annan tjänst som utredare på avdelningen smitt- och hälsoskydd på FHM.

På Dagens Medicins fråga när myndigheten avser att rekrytera en ny statsepidemiolog, svarar presschefen Christer Janson på Folkhälsomyndigheten att det pågår ett arbete kring detta på myndigheten – men att inget är klart än.

Den 9 december skrev presstjänsten i ett pressmeddelande i samband med dåvarande statsepidemiolog Anders Tegnells avgång att:

”Från och med 14 mars kommer Anders Lindblom att ha funktionen som statsepidemiolog.”

Som förklaring till varför man inte gick ut med att förordnandet endast var tillfälligt, uppger han i mejl att:

 ”Vi har inte sagt något annat. Var nog bara att ingen frågade hur länge det sträckte sig. Det kan ju också förlängas.”

Läs också:  Presenterades  mars – nu ska den nya statsepidemiologen sluta 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Monica Kleja

Reporter

monica.kleja@dagensmedicin.se

Dela artikeln: