Få hela storyn
Starta din prenumeration

Patientsäkerhet

SVT-dokumentär avvisas som bevis i Macchiarinimålet

Publicerad: 26 april 2022, 14:01

Producenten Bo Lindqvist spelade in dokumentären Experimenten.

Foto: Pax Engström Nyström för Dagens Medicin

Avsnitt ur SVT-dokumentären Experimenten åberopades som ny bevisning av Macchiariniåklagarna så sent som för två veckor sedan. Men Solna tingsrätt sa nej.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska institutetKarolinska universitetssjukhusetToppnyheter

Tv-producenten Bo Lindqvists trilogi Experimenten om ”stjärnkirurgen” Paolo Macchiarini visades 2016 i SVT och skakade om rejält i svensk sjukvård.  

Avslöjandet kring misstänkt forskningsfusk och tveksamma ingrepp involverade såväl Karolinska institutet som Karolinska universitetssjukhuset. Det belönades senare samma år med Stora journalistpriset.

I morgon, onsdag, inleds rättegången mot kirurgen i Solna tingsrätt. Åtalet rör grov misshandel mot tre patienter som fick sina luftstrupar ersatta av konstgjorda vid operationer åren 2011–2013.

Men sent inför rättegångsstarten, den 14 april i år, begärde åklagarna Jim Westerberg och Karin Lundström Kron att få använda ny bevisning.

Bland annat flera avsnitt ur Experimenten som var på väg att sammanställas av Noa, Nationella operativa avdelningen inom polisen.

Filmsekvenserna sades omfatta 20 minuter och skulle styrka att Paolo Macchiarini varit medveten om att de syntetiska luftstruparna inte har fungerat och att han varit ”likgiltig till resultaten av ingreppen”.

Detta fick dock Paolo Macchiarini och hans försvarsadvokat Björn Hurtig att komma med flera motkrav, enligt inlagorna i ärendet. 

Försvarsidan krävde bland annat att få del av inspelat material som av SVT klippts bort när dokumentärfilmen gjordes, i syfte att få möjlighet att förbereda sig. Man ville att domstolen skulle kräva in underlaget från SVT via ett föreläggande. 

Dessutom ansåg man att rättegångsstarten (den 27 april) skulle behöva skjutas upp i flera månader.

Men i ett beslut, daterat den 19 april, avvisar så rådmannen Ulf Wredlert att delar av Experimenten används som ny bevisning.

 I sitt domstolsbeslut ifrågasätter han om den behövs. 

 ”Det kan också ifrågasättas vilken verkan beviset skulle få. Tingsrätten anser därmed att omständigheterna är sådana att bevisningen inte ska tillåtas. Ställningstagandet att avvisa den aktuella filmen som bevisning medför att det inte heller finns skäl att vare sig låta komplettera förundersökningen eller editionsförelägga Sveriges television”, skriver han. 

Ulf Wredlert tillägger också att det kan noteras att ”det av rättens ledamöter endast är en som möjligen, och då inte på senare tid, har sett filmen”. 

 Läs också: Nu startar Macchiarinirättegången 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Monica Kleja

Reporter

monica.kleja@dagensmedicin.se

Dela artikeln: