Få hela storyn
Starta din prenumeration

Rörelseorganen

”Vi vill absolut inte ha några checklistor”

Publicerad: 17 september 2021, 04:00

Sfams ordförande Magnus Isacsson är positiv till vårdförlopp för jättecellsarterit men vill inte att allmänläkarna ska få fler checklistor.

Foto: Eriks Simander/Bildbyrån/Getty Images

Okej med reumatologkontakt men inga checklistor i journalen, säger Sfams ordförande Magnus Isacson. Han ser brist på läkarkontinuitet som ett möjligt problem


Ämnen i artikeln:

SfamStandardiserade vårdförloppSammanhållna vårdförloppReumatologi

– Det är rimligt att kontakta en reumatolog vid misstanke om jättecellsarterit, men det får gärna formuleras som en möjlighet, inte något obligatoriskt, säger Magnus Isacson, som är ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, och specialist i allmänmedicin vid Ekerö vårdcentral, angående det nya vårdförloppet.

Läs också: Nytt vårdförlopp ska förhindra synbortfall

Samtidigt har han förståelse för att kompetensen inom primärvården är olika – när det gäller jättecellsarterit liksom andra diagnoser – och att man kan vilja lyfta lägstanivån genom att göra kontakten obligatorisk. 

– Men det vi absolut inte vill ha är checklistor i journalen där vi ska fylla i vad vi har gjort. Alla specialister kommer med sitt. Gjorde vi allt skulle vi inte göra annat än att fylla i journalmallar. Vi måste ha den professionella friheten att bedöma vad som är rimligt att göra för den enskilda individen, säger han.

Tanken på att patienter kan ha jättecellsarterit finns, menar han, även om symtomen i vissa fall går att blanda ihop med andra sjukdomar. Att sköta den långa kortisonbehandlingen ser han inte heller som någon större svårighet och nämner att det finns scheman för nedtrappning och vad som är viktigt att tänka på under behandlingen. Däremot kan täta läkarbyten medföra problem.

– Om det saknas läkarkontinuitet finns risken att någon som står länge på kortison kanske egentligen inte behöver det, men att man missar att trappa ut det om det är en ny läkare varje månad, säger Magnus Isacson.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Sara Nilsson

Reporter

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News