Få hela storyn
Starta din prenumeration

Rörelseorganen

Sjukdomsaktivitet kan påverka risken att dö i covid-19

Publicerad: 17 september 2021, 04:00

Lotta Ljung, som bland annat är överläkare i reumatologi vid Akademiskt specialistcentrum i Stockholm har med hjälp av registerdata sett att patienter med hög reumatisk sjukdomsaktivitet löper ökad risken att dö i covid-19.

Foto: Petra Hedbom/Getty Images

Personer med reumatisk sjukdom löper större risk att dö i covid-19 om den reumatiska sjukdomsaktiviteten är hög, enligt en internationell studie.


Ämnen i artikeln:

Covid-19Reumatoid artrtitKarolinska institutetUmeå universitetReumatologi

Riskfaktorerna för covid-19-relaterad död är till stor del desamma för patienter med reumatiska sjukdomar som för befolkningen i övrigt. Men för patienter vars reumatiska sjukdomsaktivitet är medelhög eller hög, är risken att dö i covid-19 närmare dubbelt så stor som för dem vars sjukdom är i remission eller har låg aktivitet.

Läs också: TNF-hämmare förstahandsval vid RA 

Det är slutsatsen i en studie baserad på data från ett internationellt register, skapat av initiativet Covid-19 global rheumatology alliance, dit läkare kan rapportera uppgifter om patienter med reumatisk sjukdom som får covid-19.

– Studien bekräftar att det även vid reumatisk sjukdom är de allmänt kända riskfaktorerna som framför allt förutsäger dödlighet vid covid-19. Den indikerar också att det är angeläget att inte avbryta behandlingen vilket innebär risk att få en ökad sjukdomsaktivitet, säger läkaren Lotta Ljung. 

Hon är överläkare i reumatologi vid Akademiskt specialistcentrum i Stockholm samt forskare vid Karolinska institutet och Umeå universitet och en av forskarna bakom studien.

Studien omfattade nästan 4 000 personer registrerade mellan mars och juni 2020, och är publicerad i tidskriften Annals of the rheumatic diseases.

Ålder annan riskfaktor

Utöver sjukdomsaktivitet var framför allt ålder, men också manligt kön, högt blodtryck i kombination med hjärt-kärlsjukdom samt kronisk lungsjukdom kopplade till ökad risk för död i covid-19.

Studien undersökte också kopplingar mellan läkemedelsbehandling och covid-19-relaterad död. De flesta så kallade sjukdomsmodifierande reumatiska läkemedel kunde inte kopplas till högre risk, jämfört med behandling med endast metotrexat. 

Bland undantagen fanns rituximab och höga doser av glukokortikoider, motsvarande minst 10 mg prednisolon per dag, vilket även tidigare studier antytt. Men det finns inte anledning att helt avråda från dessa behandlingar, menar Lotta Ljung.

– Det blir en avvägning, men om man inte har något alternativ är det ändå bättre att ge rituximab eller höga doser av kortison, än att patienten går omkring med hög sjukdomsaktivitet. Och de vanligaste behandlingarna vi ger verkar inte öka risken för död i covid-19, säger hon.

I studien ingick 60 svenska patienter, registrerade via det svenska reumatologiska kvalitetsregistret SRQ. Resultaten kan inte rakt av generaliseras till den svenska reumatiska populationen, konstaterar Lotta Ljung, eftersom det finns stora skillnader över världen när det gäller reumatologisk vård och handläggning av covid-19. 

Viktig kunskap

Studien begränsas också av att registreringen bygger på att läkaren får veta att patienten fått covid och av att det saknas jämförelsegrupp utan reumatisk sjukdom. Men studien ger ändå viktig kunskap, enligt Lotta Ljung.

– Storleken på riskökningarna kanske man ska ta med en nypa salt. Men vi ser åt vilket håll det lutar. Studien bidrar med tyngd bakom orden när vi säger till oroliga patienter: sluta inte med din behandling, det är förmodligen värre att du blir jättesjuk i din reumatiska sjukdom.

Läs studien:
Factors associated with COVID-19-related death in people with rheumatic diseases: results from the COVID-19 Global Rheumatology Alliance physician-reported registry. DOI: 10.1136/annrheumdis-2020-219498 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Sara Nilsson

Reporter

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News