Få hela storyn
Starta din prenumeration

Rörelseorganen

Nu återupptas inspektionerna

Publicerad: 17 september 2021, 04:00

Efter nästan två års uppehåll ska Spur-inspektionerna inom ST i reumatologi komma i gång igen. Annika Teleman är Spur-samordnare.

Foto: Getty Images/Privat

Efter nästan två års uppehåll ska Spur-inspektionerna inom ST i reumatologi komma i gång igen. Till skillnad från inom vissa andra specialiteter har inga digitala inspektioner genomförts under pandemin.


Ämnen i artikeln:

ST-läkareCapio AB

– Vi har haft en väldigt bra kontinuitet och inspekterat mellan fem och sex kliniker om året. Men nu har det varit uppehåll sedan december 2019, säger Annika Teleman som är Spur-samordnare och överläkare inom reumatologi Capio movement Halmstad.

Läs också:
”Vårdval reumatologi är ett hot mot ST” 

Spur står för Läkarförbundets specialistutbildningsråd och drevs från början av Sveriges läkarförbund och Svenska läkaresällskapet, men i dag ligger ansvaret hos Lipus, ett dotterbolag till Sveriges läkarförbund. 

– Inom vissa specialiteter har man genomfört digitala inspektioner under pandemin men vi menar att det fysiska mötet är viktigt och ger mer nyanserad information. Vi låg dessutom bra till med inspektionerna så det fungerade faktiskt med ett uppehåll, säger Annika Teleman.

Alla inspektioner är uppbyggda efter en mall där ST-läkare, handledare, verksamhetschef och studierektor får svara på enkäter som avidentifieras och sammanställs. Genom dessa får inspektörerna en bild av om det finns några särskilda svaga eller starka punkter eller trender som de bör ha med sig inför besöket. Under besöket intervjuas alla som svarat på enkäten plus andra relevanta personer från till exempel FoU-enheten.

Inspektörerna tar också en rundvandring i lokalerna för att få en uppfattning om den fysiska arbetsmiljön.

– Är det en större grupp ST-läkare intervjuar vi dem i grupp, men vi ser också till att alltid prata med några individuellt eftersom det då kan komma fram andra och kanske känsliga saker, säger Annika Teleman.

Efter besöket görs en sammanställning som återkopplas till enheten för faktagranskning och eventuella kommentarer. Dokumenten ligger sedan öppet på Spurs och Svensk reumatologisk förenings hemsida.

Senare i höst ska de alltså komma i gång igen, bland annat står Centralsjukhuset Kristianstad samt Centrum för reumatologi och Danderyds sjukhus i Stockholm på tur. Under våren planeras fem inspektioner för att komma ikapp.

– Vi har bra diskussioner med den inspekterade enheten. Inför en inspektion går man igenom sin utbildningsverksamhet och det i sig är ofta kvalitetshöjande, den så kallade Spur-effekten. Många tycker att det är bra att vi pekar ut svagheter som vi identifierar eftersom det kan bli lättare för verksamheten att få gehör om de vill lyfta dem uppåt i organisationen, säger Annika Teleman.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ST-läkareCapio AB

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News