Få hela storyn
Starta din prenumeration

Psykiatri

Generationsstudie visar koppling mellan adhd och demens

Publicerad: 13 september 2021, 08:29

Det kan finnas en ärftlig eller miljömässig koppling mellan adhd och demens enligt en svensk studie.

Foto: Getty Images

Äldre släktingar till barn med adhd drabbas något oftare av demens än äldre släktingar till barn utan adhd, enligt en ny svensk studie.


Ämnen i artikeln:

AdhdDemensKarolinska institutetMedicinska nyheter

Resultaten pekar på att det kan finnas en ärftlig eller miljömässig koppling mellan adhd och demens, anser forskarna. De spekulerar i om det kan finnas gemensamma genvarianter eller socioekonomiska faktorer som kan förklara fynden. 

– En annan möjlig förklaring är att adhd ökar risken för en rad fysiska åkommor som i sin tur bidrar till ökad risk för demens, säger studiens korresponderande författare Zheng Chang i ett pressmeddelande från Karolinska institutet.

Läs också: Vuxna med adhd hade oftare fysiska åkommor 

Eftersom adhd är en relativt ny diagnos har det enligt forskarna hittills varit svårt att studera om det finns en eventuellt ökad risk för demens hos personer med adhd. Men den nu aktuella studien pekar alltså på ett samband åtminstone över generationerna. 

Zheng Chang och hans kolleger undersökte förekomsten av demens hos äldre släktingar till drygt 2,1 miljoner svenskar födda mellan 1980 och 2001, varav 3,2 procent hade diagnos på adhd.

Bland föräldrarna var benägenheten 34 procent större att få en diagnos på demens om de hade ett barn med adhd. Ju mer avlägset släktskapet var, desto svagare blev kopplingen. Mor- eller farföräldrar till ett barn med adhd hade till exempel 10 procent högre benägenhet att få en demensdiagnos, jämfört med mor- eller farföräldrar till barn utan adhd. 

Läs hela originalartikeln: 

Le Zhang med flera. Attention-deficit/hyperactivity disorder and Alzheimer's disease and any dementia: A multi-generation cohort study in Sweden. Alzheimer’s & Dementia, publicerad online den 9 september 2021. DOI: https://doi.org/10.1002/alz.12462 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

 

 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News