Få hela storyn
Starta din prenumeration

Mage-tarm

Lovande resultat för ny celiakibehandling

Publicerad: 1 juli 2021, 13:01

Patienter med celiaki som fick en enzymhämmare fick en mindre påverkan på tarmen än de som fick placebo när de åt gluten. Bilden illustrerar tarmludd, vili, som blir kortare hos patienter med celiaki.

Foto: Getty Images

Patienter med celiaki som fick transglutaminashämmare tolererade gluten bättre än de som fick placebo. Resultaten är banbrytande, enligt en svensk forskare.


Ämnen i artikeln:

Universitetssjukhuset ÖrebroKarolinska institutetCeliakiMedicinska nyheter

– Även om det är en liten studie som pågått en kort tid så är det stort steg framåt. Jag ser detta som en helt ny typ av behandling vid glutenintolerans, säger Jonas F Ludvigsson, professor vid Karolinska institutet, barnläkare på Örebro Universitetssjukhus som forskat inom celiaki.

Läs även: Högre dödstal bland personer med celiaki 

Patienter med celiaki kan inte äta mat som innehåller proteinet gluten eftersom det ger inflammation i tarmslemhinnan vilket förhindrar näringsupptag. Vanliga symtom är illamående, diarré, besvär från mag-tarmkanalen och viktnedgång.

Behandlingen i dag består av att undvika kost med gluten.

I den aktuella studien har forskare låtit 161 vuxna med celiaki lottas till behandling med ett läkemedel som hämmar enzymet transglutaminas 2 eller placebo. Just transglutaminas 2 spelar en avgörande roll för inflammationsprocessen som uppstår när patienter med celiaki äter gluten.

En grupp fick 10 mg av den aktiva behandlingen, en grupp fick 50 och en 100 mg. En fjärde grupp fick placebo. Varje morgon, en halvtimma efter läkemedelskandidaten, fick de äta ett kex innehållande tre gram gluten. Utöver det höll deltagarna en strikt glutenfri kost.

Studien pågick i sex veckor och det primära effektmåttet var minskning av gluteninducerad påverkan av tunntarmen. För att undersöka den togs biopsier vid studiestart och efter sex veckor. Förändringarna mättes genom längden på villi, tarmludd, små utskott i tarmslemhinnan som blir kortare av gluten.

Hos deltagarna som fick den aktiva behandlingen sågs en mindre påverkan på tarmslemhinnan än hos de som fick placebo. Effekten var större hos de som fick en hög dos, även om skillnaderna var små. Deltagarna fick också fylla i enkäter om bland annat upplevda symtom och sitt mående. Dessa var bättre i behandlingsgruppen jämfört med placebo. 

– Man kan beskriva det som att behandlingen bromsade försämringen av tarmen jämfört med placebo. Men celiaki är en livslång sjukdom, vi skulle behöva veta om behandlingen påverkar kroppen på sikt innan den rekommenderas i vården, säger Jonas F Ludvigsson. 

Han lyfter också att enzymet transglutaminas, som behandlingen blockerar, finns på andra ställen i kroppen. Det är därför viktigt att säkerställa att blockeringen inte har annan negativ  påverkan i kroppen.

Omkring hälften av deltagarna, oavsett grupptillhörighet, drabbades av biverkningar. Vanligast var huvudvärk, illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor.

– Framför allt är upptäckten av medicinen banbrytande eftersom det öppnar för helt nya behandlingar. Även om det inte blir just detta preparat så finns hoppet att det utvecklas andra och bättre liknande behandlingar.

Jonas F Ludvigsson jämför med laktosintolerans. Där finns möjligheten att den som råkat få i sig laktos kan ta läkemedel med enzym för att slippa må dåligt. 

– Detta skulle kunna bli något liknande, som ett komplement till den glutenfria kosten, säger han. 

Studien pågick mellan 2018 och 2020. Deltagarna behandlades vid 20 olika kliniker i Estland, Finland, Irland, Litauen, Norge, Schweiz och Tyskland. 

Studien är finansierad av Falk Pharma som utvecklar behandlingen som används i studien. I Sverige uppskattas omkring 100 000 personer ha celiaki.

Läs abstract:

Detlef Schuppan med flera. A randomized trial of a Transglutaminase 2 inhibitor for Celiac Disease. New England Journal of Medicine, publicerad online 1 juli 2021. DOI: 10.1056/NEJMoa2032441 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Petra Hedbom

Reporter

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev