Få hela storyn
Starta din prenumeration

Luftvägarna

Ny chef för lung- och allergienheten klar på Karolinska

Publicerad: 28 april 2022, 14:42

Medicinsk enhet lung- och allergisjukdomar på Karolinska universitetssjukhuset får en ny chef i juni.

Foto: Ann Jonasson

Det blir islänningen Olafur Baldursson som tar över som chef för medicinsk enhet lung- och allergisjukdomar på Karolinska universitetssjukhuset, efter petningen av Cecilia Bredin.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetRegion StockholmToppnyheter

Samme islänning utredde i höstas de problem som uppstått sedan viktiga delar av den lungmedicinska verksamheten, som att göra bronkoskopier, avknoppats till tema cancer på sjukhuset. 

Nu blir han interimschef för medicinsk enhet lung- och allergisjukdomar med ett förordnade på ett år. Det framgår av ett mejl som den överordnade chefen Carina Metzner skickat till medarbetarna på enheten i dag, torsdag. 

Utnämningen bekräftas för Dagens Medicin av Carina Metzner. 

Olafur Baldursson är specialist i internmedicin och lungmedicin och har närmast jobbat som chefläkare på Landspitali, det nationella universitetssjukhuset på Island. Han efterträder Cecilia Bredin i juni.

”Jag har stort förtroende för att Olafur tillsammans med Er alla kommer att arbeta för att stärka ME Lung- och Allergisjukdomar på Karolinska”, skriver Carina Metzner i mejlet till medarbetarna.

Som Dagens Medicin berättade i förra veckan fick den långvariga chefen Cecilia Bredin sluta, då hon och Carina Metzner inte hade samma syn på hur man skulle gå vidare för att lösa de samarbetsproblem som uppstått över verksamhetsgränserna.  

Dessa samarbetsproblem har bland annat bidragit till en bestående kritik i en så kallad spur-granskning av ST-utbildningen i lungmedicin på sjukhuset. Enligt spur-granskarna uppfyller inte träningen på tema cancer de krav som finns i Socialstyrelsens föreskrifter. 

Läs också: Sekretessen hotas när skrivborden försvinner

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln: