Få hela storyn
Starta din prenumeration

Infektion

Vaccin visade viss effekt mot gonorré

Publicerad: 21 april 2022, 12:46

Foto: Getty Images

Gonorré är på frammarsch världen över – och blir mer resistent mot behandling. Men ett vaccin som redan finns tillgängligt kan ge visst skydd mot könssjukdomen, visar två nya studier.


Ämnen i artikeln:

HudMedicinska nyheterToppnyheterToppnyheter HudToppnyheter infektion

Gonorré är en sexuellt överförbar sjukdom som utan behandling kan leda till nedsatt fertilitet och andra allvarliga komplikationer.

Men dagens antibiotika biter allt sämre eftersom gonokockerna – bakterierna som orsakar sjukdomen – blivit allt mer resistenta, det vill säga motståndskraftiga mot behandling. Det oroar Elisabet Nylander, professor och överläkare inom hud- och könssjukdomar vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

– Fortsätter det så är risken att vi snart står utan fungerande läkemedel. Därför vore det väldigt bra om det går att förhindra infektionen redan från början med vaccin, säger hon.

I dag finns inget vaccin mot just gonorré, men två nya studier visar att vaccination mot en besläktad bakterie – meningokocker – kan ge visst skydd mot sjukdomen.

Läs också: Nya fall av okänd barnhepatit i Europa och USA 

I flera länder ges meningokockvaccin till barn och unga som en del av de nationella vaccinationsprogrammen. Men i Sverige rekommenderas det bara till personer med vissa sjukdomstillstånd och inför resor till riskområden.

Studierna som nu publiceras i tidskriften Lancet Infectious Diseases visar att vaccin mot meningokocker ger ganska måttligt skydd mot gonorré – risken minskade med upp till 40 procent. Men forskarna anser ändå att det kan vara till nytta, särskilt med tanke på den ökande resistensen.

Den ena studien har gjorts i Australien där vaccinet sedan några år tillbaka erbjuds bland annat till tonåringar och unga vuxna. Forskarna jämförde förekomsten av gonorré hos dem som fått vaccinet och inte, och drar slutsatsen att full vaccination med två doser minskar risken för gonorré med 33 procent.

I den andra studien följde forskare i USA upp drygt 18 000 bekräftade fall av gonorré bland ungdomar i åldrarna 16–23 år, och via vaccinationsregister tog de reda på hur många som var vaccinerade mot meningokocker. Resultaten visar att två sprutor gav ett 40-procentigt skydd mot gonorré. Det är oklart om resultaten går att överföra till andra åldersgrupper men forskarna tror det.

Nu behövs kliniska studier där vaccinets effekt hos människor undersöks närmare, framhåller forskarna.

Med tanke på behovet av nya sätt att tackla gonorré är de nya resultaten intressanta, tycker Elisabet Nylander:

– Förhoppningar om att hitta ett vaccin har funnits länge, och om man kan använda ett vaccin som redan finns så är det ännu bättre.

Hanna Odelfors/TT

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln: