Få hela storyn
Starta din prenumeration

Infektion

Stockholm ställer om vaccinarbetet - satsar mer på drop-in och vaccinationsbussar

Publicerad: 14 september 2021, 12:10

En efter en avvecklas nu flera privata vaccinationsmottagningar i Stockholm när regionen ställer om och inriktar sig på uppsökande verksamhet.

Foto: Magnus Sundelin/Region Stockolm

En efter en avvecklas nu flera privata vaccinationsmottagningar i Stockholm när regionen ställer om och anpassar kapaciteten och inriktar sig på uppsökande verksamhet.


Ämnen i artikeln:

Covid-19CovidvaccinRegion Stockholm

I veckan tvingas nätläkarföretaget Doktor 24, som har en covidvaccinmottagning i Slakthusområdet i Stockholm, att kasta omkring 15 000 vaccindoser då den planerade efterfrågan på vaccin minskat.

– Vi står ju med massor av vaccin över och med sjuksköterskor utan uppgifter, säger Sara Dannborg, kommunikationschef på Doktor 24, till Dagens Medicin.

 Utgångna datum och brutna förpackningar gjorde att doserna inte gick att spara, enligt bolaget.

Läs också: Klart högre risk för ovaccinerade 

Även Region Stockholm anpassar verksamheten. Och på lördag stänger Doktor 24 sin vaccinationscentral i Slakthusområdet. Även flera stora privata vaccinationsmottagningar i Stockholm som vårdföretaget Capios i Filadelfiakyrkan kommer att fasas ut.

– Orsaken är att man inte längre får uppdrag av regionen. Vaccinationerna ska framöver hanteras främst på vårdcentraler och sjukhus. Det kan innebära en lägre tillgänglighet och längre avstånd för många, påpekar Sara Dannborg.

I Region Stockholm uppger pressekreteraren Linda Bengtsson i ett mejl att man anpassar kapaciteten där den behövs som mest.

Vaccinerar ute på skolor

”I praktiken innebär det att några vaccinationsmottagningar stänger, medan andra finns kvar, det etableras fler mobila enheter med drop-in-tider som finns på platser där det är många människor i rörelse, mobila enheter besöker gymnasieskolor för att ungdomarna på skoltid i trygg miljö ska få möjlighet att vaccinera sig och vi samarbetar med civilsamhället”, skriver hon.

Hon uppger att vaccinationstakten är fortsatt god i regionen och att man också samarbetar med exempelvis trossamfund och tillsammans med dem ”skapar möjlighet till dialog och vaccination”. Ytterligare ett exempel är att man i samarbete med Stockholms stad har drop-in i Kungsträdgården denna vecka.

Vaccinsamordnaren i Stockholm Magnus Thyberg uppger att det finns vaccin till alla som vill vaccinera sig i Stockholms län. 

”Inom några veckor är planen att restriktionerna som finns lättas och tas bort. Därför är det viktigt att alla som vill vaccinera sig nu gör det, att tillgången till vaccin god och att man prognostiserar efterfrågan på vaccin tillsammans med vaccinatörerna allt eftersom det behövs.”

I en kommentar till att Doktor 24 nu behöver kasta tusentals vaccindoser, förklarar Magnus Thyberg att:

”De doser av vaccin som är distribuerade till vaccinatörerna får man av regelmässiga skäl inte flytta på”.

Till och med den 10 september har 67,8 procent av befolkningen över 18 år i Region Stockholm fått två doser vaccin och 76,6 har fått en dos.

Bland 16-17-åringarna har 55,4 procent fått en dos och 1 procent har fått två doser, enligt statistik från regionen. 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

 

 

Monica Kleja

Reporter

monica.kleja@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News