Få hela storyn
Starta din prenumeration

Infektion

Ny smittotopp väntas i mitten av maj

Publicerad: 22 april 2022, 12:26

Enligt ett nytt scenario ökar smittspridningen de kommande veckorna.

Foto: Gettyimages BlackJack3D

Sjukhusinläggningarna i covid-19 kan komma att fördubblas till mitten av maj, enligt nya beräkningar från Folkhälsomyndigheten.


Ämnen i artikeln:

Covid-19CovidvaccinFolkhälsomyndighetenToppnyheter

I nuläget läggs 25-30 personer med covid-19 in på sjukhus varje dag i Sverige. Men i ett nytt scenario, som sträcker sig från den 20 april till den 20 juli, beräknar Folkhälsomyndigheten, FHM, att det väntas uppstå en topp i mitten på maj då omkring 60 personer per dag kan behöva läggas in på vårdavdelning.

Orsaken är att den nu dominerande varianten som sprids, omikron BA.2, fortsätter att spridas och ge infektion, enligt myndigheten.

Därefter spår man att smittkurvan och sjukhusinläggningarna vänder nedåt igen och sjunker till låga nivåer under sommaren till följd av bland annat mer utevistelse.

Myndighetens analytiker påpekar dock att modellerna är osäkra, och att utvecklingen framöver är svårförutsägbar. Bland annat eftersom någon bred testning inte sker och då det sannolikt finns ett stort mörkertal i fråga om mängden infektioner.

Myndigheten utgår i det aktuella scenariot ifrån att genomgången infektion skyddar i tolv månader mot ny infektion orsakad av samma virusvariant, men endast tre månader mot en ny infektion från en ny virusvariant.  Samtidigt beräknas vaccinernas skyddseffekt mot svår sjukdom och död kvarstå längre, uppger FHM.

Omikron BA.1 och BA.2 räknas i smittsammanhang som två skilda varianter.

Läs också: Nya fall av okänd barnhepatit i Europa och USA

Covid-19

Smittade: Under vecka 15 rapporterades drygt 3 000 bekräftade fall av covid-19, en minskning med 25 procent jämfört med föregående vecka. Folkhälsomyndigheten beskriver dock smittspridningen som ”betydande” och misstänker att minskningen beror på att färre tester gjordes under påskdagarna.

Iva-vård: Antalet bekräftade fall som behövt intensivvård är på samma nivå som det varit sedan mitten av mars.

Avlidna: Under vecka 14 rapporteras 111 personer ha avlidit, men fler fall kan tillkomma eftersom registreringen kan dröja.

Vaccinationer: Andelen vuxna, som är 18 år och äldre, som fått tre doser vaccin uppges vara 64 procent, och andelen äldre som är 80 år eller därutöver som fått fyra doser är också på 64 procent. 

Källa: Folkhälsomyndigheten 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Monica Kleja

Reporter

monica.kleja@dagensmedicin.se

Dela artikeln: