Få hela storyn
Starta din prenumeration

Infektion

Manipulerade myggor minskade börda av dengue

Publicerad: 10 juni 2021, 12:34

Bild 1/3  Forskare vid World Mosquito Program har utvecklat en metod där myggor som är infekterade med bakterien wolbachia kan användas för att bekämpa dengue.

Foto: Colyn Huber

Massiva utsläpp av bakterieinfekterade myggor minskade drastiskt risken för att samma myggor överförde virussjukdomen dengue i en indonesisk stad, enligt en stor randomiserad studie.


Ämnen i artikeln:

Medicinska nyheterTropiska sjukdomar

Under en uppföljningstid på drygt två år var förekomsten av dengueinfektion bara 2,3 procent bland de deltagare som levde i de områden där forskarna infört de manipulerade myggorna, jämfört med 9,4 procent bland deltagarna som levde i kontrollområden där inga manipulerade myggor införts. 

Resultaten publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine där de beskrivs som ”imponerande” i en ledarkommentar.

Läs också: Möjligt genombrott vid malaria 

I studien delade ett internationellt forskarlag in staden Yogyakarta på ön Java i 24 olika områden. Via slumpen fördelades 5 miljoner myggägg som var infekterade med den ofarliga bakterien wolbachia i hälften av områdena. Äggen fanns i vattenbehållare som sattes ut runt om i stadsmiljön. 

När äggen kläcktes fortsatte myggorna att vara infekterade av bakterien. Denna hindrar fortplantning av dengueviruset inuti myggorna och gör smittöverföring från myggorna mindre sannolikt. 

Efter att förekomsten av de bakterieinfekterade myggorna var etablerad följde forskarna drygt 8 100 studiedeltagarna som bodde i de olika områdena. Risken för dengueinfektion minskade relativt sett med 77 procent bland studiepersonerna i de områden där åtgärden testades. 

Även för sjukhuskrävande infektion sågs en tydlig effekt, där förekomsten var 0,4 jämfört med 3,0 procent i respektive grupp. 

Det finurliga med åtgärden är att myggornas avkomma fortsätter att vara infekterade med wolbachia. I ledarkommentaren framhålls att metoden har ”spännande potential att motverka skadeverkningarna av dengue”. 

Både ledarskribenten och forskarna själva framhåller även att metoden kan påverka spridning av andra virussjukdomar från den aktuella myggan, som chikungunyainfektion, gula febern, and zikainfektion. 

Dengue är en influensaliknande febersjukdom som förekommer i tropikerna och antas orsaka mellan 50 och 100 miljoner sjukdomsfall årligen. 

Bakom studien står forskare vid World Mosquito Program, ett globalt icke-vinstdrivande initiativ som utvecklat den aktuella metoden. 

Läs abstract: 

Adi Utarini med flera. Efficacy of Wolbachia-Infected Mosquito Deployments for the Control of Dengue. New England Journal of Medicine 2021; 384: 2 177–2 186 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev