Få hela storyn
Starta din prenumeration

Hjärta-kärl

Kärnfulla pekpinnar om ischemi ska ge skjuts i primärvården

Publicerad: 7 april 2022, 05:00

”Vi tog till exempel bort att man ska ha med uppgifter om patientens BMI. Man ska inte fastna i sådant som kan fördröja handläggningen”, säger Sara Tengvall.

Foto: Josefin Erlandsson

En kortversion ska underlätta införandet av vårdförloppet för kritisk benischemi i primärvården, hoppas Sara Tengvall, ST-läkare i allmänmedicin.


Ämnen i artikeln:

BenartärsjukdomVästra GötalandsregionenPersoncentrerad vårdPrimärvårdToppnyheterToppnyheter Hjärta-kärlToppnyheter Allmänmedicin

– Det fullständiga vårdförloppet är beskrivet på 34 sidor och tar upp mycket som inte är riktigt relevant för oss i primärvården. Därför har jag sammanställt det mest kärnfulla för oss i en primärvårdsversion på bara två sidor, säger hon.

Sara Tengvall representerar primärvården i det regionala processteamet för kritisk benischemi i Västra Götalandsregionen. Den förbättringspotential hon främst ser för primärvården, och även den kommunala hemsjukvården, är att diagnosen i många fall behöver ställas tidigare.

– Kunskapen kring bensår behöver höjas både i primärvård och i den kommunala vårdkedjan. Orsakerna till bensår kan vara många och det gäller att man tänker att bakgrunden kan vara arteriell och att sedan direkt ta ett ankeltryck för att remittera på en eventuell välgrundad misstanke om kritisk benischemi, säger Sara Tengvall, som till vardags jobbar på Närhälsan Frölunda vårdcentral utanför Göteborg.

Just remissförfarandet var något som hon förenklade något när hon skrev primärvårdsversionen av vårdförloppet.

– Vi tog till exempel bort att man ska ha med uppgifter om patientens BMI. Inte minst i hemsjukvården kan det vara svårt att väga och mäta patienten. Man ska inte fastna i sådant som kan fördröja handläggningen, säger Sara Tengvall.

Hon har fått positiv respons från kollegor på primärvårdsversionen av vårdförloppet, även om implementeringen ännu inte riktigt börjat.

– Av de tio första personcentrerade och sammanhållna vårdförloppen berör nio stycken primärvården, så bredden av det som ska hanteras är unik för oss. För att vi ska kunna klara detta behövs det versioner som fokuserar på det som just berör oss. Det blir också viktigt att dessa versioner samlas på ett ställe, till exempel 1177, säger hon.

Läs mer: Vårdförlopp för kritisk benischemi har förändrat arbetssätt 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln: