Få hela storyn
Starta din prenumeration

Barnsjukvård

Två doser vaccin till unga kan omprövas

Publicerad: 16 september 2021, 13:35

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson uppmanade på torsdagen föräldrar att låta sina barn vaccinera sig mot covid-19. Inte minst på grund av att den mer smittsamma deltavarianten nu sprids

Foto: Duygu Getiren/TT

Folkhälsomyndigheten kan senare i höst komma att ompröva om barn och unga mellan 12 och 15 år ska ges en eller två doser vaccin mot covid-19. I dag rekommenderas två doser.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19FolkhälsomyndighetenPfizerEMAJohan Carlson

På en presskonferens på torsdagen kom beskedet att Folkhälsomyndigheten nu rekommenderar att covidvaccin även ska erbjudas barn i åldern 12–15 år. Vaccinationerna väntas komma i gång under höstlovet i början av november.

– Vi har gjort en självständig bedömning utifrån barnets bästa och inte utifrån att vi ska skydda samhället, säger Johan Carlson, generaldirektör på myndigheten.

Läs mer: Barn mellan 12 och 15 erbjuds vaccin i höst 

Men alla detaljer kring vaccinationerna är ännu inte helt klara, erfar Dagens Medicin. 

I Norge har myndigheterna bestämt att 12–15-åringarna enbart ska få en dos. Enligt Johan Carlson hänger beslutet samman med att man i studier sett lite fler biverkningar efter andra dosen.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar i nuläget dock att barn i Sverige ska ges två doser vaccin.  

Men Johan Carlson uppger samtidigt för Dagens Medicin att myndigheten kommer att göra en ny utvärdering av om en eller två doser bör ges – efter att den första dosen getts senare i höst.

– Vi kommer att avvakta efter den första dosen. Då kommer vi att ha god tid på oss innan den andra dosen för att se om det dyker upp problem och bedöma om en till dos bör ges, säger han.

Enligt Johan Carlson har hittills 20 miljoner barn vaccinerats och risken för biverkningar beskriver han som liten.

Samtidigt har de allra flesta av dessa barn hittills endast fått en dos, enligt Johan Carlson. Myndigheten följer därför utvecklingen.

– Vi gör egentligen kontinuerliga bedömningar av läget när det gäller biverkningar, säger han till Dagens Medicin.

Likaså återstår det också för Folkhälsomyndigheten att utvärdera vilket vaccin mot covid-19 som är lämpligast att använda i fråga om 12-15 åringarna.

I slutet av maj 2021 godkändes Pfizer/Biontechs covidvaccin Comirnaty för 12–15 åringar av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Och mot slutet av juli fick även vaccintillverkaren Moderna grönt ljus för sitt vaccin, som heter Spikevax.

– Vi tittar just nu på om det finns skillnader mellan vaccinen, exempelvis när det gäller biverkningar och jag kan inte i dag säga mer än så om vilket vaccin som kan komma att användas, säger Johan Carlson.

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Monica Kleja

Reporter

monica.kleja@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News