Få hela storyn
Starta din prenumeration

Barnsjukvård

Fem röster om hösten i barnsjukvården

Publicerad: 15 september 2021, 04:00

Catrin Furuhjelm, H.K.H kronprinsessan Viktorias barn- och ungdomssjukhus i Linköping, Klas Ekström, Akademiska barnsjukhuset i Uppsala och Fredrik Stenius, Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm.

Foto: Johan Furuhjelm/Privat/Johan Adelgren

Dagens Medicin har frågat fem företrädare för barnsjukvården i landet om hur de ser på hösten.


Ämnen i artikeln:

RS virusCovid-19MIS-CAkademiska sjukhusetKarolinska universitetssjukhusetSkånes universitetssjukhus

Catrin Furuhjelm, verksamhetschef på H.K.H kronprinsessan Viktorias barn- och ungdomssjukhus i Linköping:

– Vi förbereder oss för en tidig och intensiv infektionssäsong genom internutbildningar med repetition av vård vid luftvägsbesvär. Vi pratar med vårdgrannar och ser över rutiner och flöden för effektivisering när många kommer på en gång. Vi fortsätter att ta covidtest på alla barn vid inläggning för att kunna begränsa smitta. Vi är på gång att gå ut i media och informera om vikten av att hålla barnen hemma när de är förkylda och skydda de minsta extra noga.

Läs även: Befarar nya fall av mis-C

Klas Ekström, verksamhetschef och överläkare på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala:

– Vi har hittills inte sett någon ökning av inläggningar av barn på grund av covid- 19 i akutfasen. Vi har dock vårdat och vårdar patienter med mis-C, och som ofta behöver biva-vård. Vår främsta oro är att vi redan under sommaren haft flera fall av RS-virus vilket vi inte brukar ha vid den här tiden på året. Vi oroas över risken för brist på vårdplatser om antalet RSV- och/eller covid-19-fall ökar snabbt eftersom vi också måste hantera den uppskjutna planerade barnvården. En snar utbyggnad av en intermediärvårdsavdelning för barn, bima, behövs. 

Fredrik Stenius, verksamhetschef på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm:

– Vi följer situationen internationellt noga, liksom inom Sverige och hos oss. Vi ser inga tendenser just nu till ökat antal covidfall hos barn och ungdomar inom slutenvården. Däremot har vi haft flera RS-fall under sommaren och början av hösten, vilket vi inte brukar ha under den här tiden på året. Vi förbereder oss genom att följa situationen och räknar med att anpassa vår slutenvårdskapacitet som vi brukar inför en infektionssäsong. Som det varit under hela pandemin är det ju en väldigt svårbedömd situation.

Lars Falk och Helena Elding Larsson.

Foto: Robert Sundberg/Johan Persson

 

Lars Falk, tillförordnad verksamhetschef barn och klinisk föreståndare för ecmo-centret på Karolinska universitetssjukhuset:

– När deltan slår till på riktigt om några veckor kommer vi sannolikt se en ökning av antalet inläggningar av barn med covid. Förhoppningsvis kommer däremot antalet vara lägre än i till exempel Arkansas och Texas där vaccintäckningen är låg. I dagsläget har vi endast sett några sporadiska fall i behov av intensivvård eller ecmo, och då i första hand barn med mis-C. Men, det vore dumdristigt att tro att vi i Sverige inte skulle drabbas på samma sätt som övriga länder med spridd delta och relativt hög nationell vaccinationstäckning, det är bara en fråga om var vi som nation ligger på smittkurvan och där är utvecklingen oroande men väntad utifrån internationella data.

Helena Elding Larsson, verksamhetschef för barnmedicin på Skånes universitetssjukhus i Lund/Malmö:

– Det kommer motstridiga data från olika delar av världen om huruvida barn och ungdomar blir mer sjuka av deltastammen än tidigare varianter. I Europa har man i nuläget inte märkt av någon ökad frekvens av inläggningar och hittills har vi på Skånes universitetssjukhus inte sett någon ökad inläggning av barn och unga och då har deltavarianten trots allt varit den dominerande stammen sedan en tid tillbaka. Vi får följa utvecklingen nu när smittspridningen sannolikt ökar igen då barn och unga går tillbaks till förskolor och skolor.   

Kommenatrer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Monica Kleja

Reporter

monica.kleja@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News