Få hela storyn
Starta din prenumeration

Allmänmedicin

Onkologen bytte spår: ”Jag lär mig nåt nytt varje dag”

Publicerad: 8 september 2021, 04:00

Jakob to Baben har inte ångrat sig en enda dag sedan han bestämde sig för att satsa på allmänmedicin.

Foto: Jeppe Gustafsson/Bildbyrån

Efter många år bytte Jakob to Baben onkologen på Länssjukhuset Ryhov mot vårdcentralen Lokstallarna. ”Det är fantastiskt med primärvård. Jag är glad och lär mig något nytt varje dag”, säger han.


Ämnen i artikeln:

Länssjukhuset Ryhov JönköpingPrimärvårdST-läkare

När Jakob to Baben, i dag 41 år, kom till Sverige som legitimerad läkare fanns inte primärvården ens på kartan för hans del. I hemlandet Tyskland verkade allmänläkarna mest syssla med fem minuters konsultationer och att remittera patienter vidare. Det var inget som lockade honom.

Han valde onkologin, gjorde sin ST på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping och blev färdig specialist 2014. Sammanlagt arbetade han på Ryhov i 13 år. Inriktningen är tumörer i mag-tarmtrakten och han kände att arbetet bara blev tyngre och tyngre.

Till slut tröttnade han.

– Det finns inte så mycket man kan göra för våra patienter, de dör oftast inom något eller några år. Framstegen inom onkologin under de senaste åren har i stort sett gått förbi den här patientgruppen, säger han.

Läs också: Så många har bytt specialitet till allmänmedicin 

Bredden lockade

Med tiden blev Jakob to Baben nyfiken på bredden inom allmänmedicinen: att man måste kunna mycket om olika sjukdomar och även göra praktiska saker, som att operera bort små hudförändringar och ge en kortisonspruta.

Men att primärvården skulle vara närmare patienten genom att ta upp psykosociala frågor och ha en helhetssyn, det var inget han tänkte på.

– De dimensionerna finns lika mycket inom onkologin. Där är man nästan som en allmänläkare för patienterna, som vi träffar varannan eller var tredje vecka. Mår en patient dåligt psykiskt försöker vi ta hand om det, blir blodtrycket för högt sätter man in blodtrycksmedicin, förklarar Jakob to Baben.

Ett stort plus för cancervården är att området har prioriterats under senare år, påpekar han. Där finns en hög läkartäthet, välutbildade sjuksköterskor och bra tillgång till röntgen och andra undersökningar. Riktigt så är det inte i primärvården.

Läs också: Hela listan – läkare från 46 specialiteter har blivit allmänläkare 

Så här ett år in i ST:n i allmänmedicin har Jakob to Baben inte ångrat sig en enda dag. Men han trodde inte att arbetet skulle bli fullt så bra som han tycker att det är. Nu hoppas han verkligen att reformen med en god och nära vård kommer att införas och utveckla primärvården.

Specialistlönen får han behålla under ST-tiden, däremot inte överläkarlönen. Men det är han fullt nöjd med.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Vivianne Sprengel

Reporter

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News