Smärta vid höftartros minskade efter kortisoninjektionRörelseorganenPatienter med höftledsartros som fick en kortisoninjektion i leden rapporterade större smärtminskning än patienter som fick standardbehandling utan injektion, enligt en brittisk studie i BMJ. Men effekten avtog snabbt och två svenska ortopeder är tveksamma till nyttan.
Ny rapport: Det saknas tusentals allmänläkareAllmänmedicinI en delredovisning till regeringen slår Nationella vårdkompetensrådet fast att allmänläkarbristen kan räknas i tusental och att arbetsmiljön är nyckeln för att lösa den.
Innehåll från Röda Korsets HögskolaGlobal profil och samhällsansvar lockar fler till Röda Korsets HögskolaInnehåll från Röda Korsets Högskola
Antidepressiva till äldre ska kartläggasPolitikSocialstyrelsen ska kartlägga förskrivningen av antidepressiva läkemedel till äldre. Det har regeringen beslutat.
Ny chef för lung- och allergienheten klar på KarolinskaLuftvägarnaDet blir islänningen Olafur Baldursson som tar över som chef för medicinsk enhet lung- och allergisjukdomar på Karolinska universitetssjukhuset, efter petningen av Cecilia Bredin.
Ingen JO-kritik för vaccinering utan föräldrars samtyckeJuridikJO anser inte att Region Uppsala gjorde fel som vaccinerade ungdomar mot covid-19 utan vårdnadshavares samtycke.
Nationella riktlinjer för vård av fetma på platsAllmänmedicinNu släpps en första version av riktlinjerna för vård av fetma, obesitas, hos barn och vuxna. Delen om läkemedel hamnar direkt i hetluften.
Livesänd opera blir personcentrerad vårdKommunal HälsaMusik och sång kan vara en arbetsmetod i den personcentrerade vården. I år satsar Betaniastiftelsen på att utbilda så kallade kulturombud och aktivitetssamordnare i äldreomsorgen.
”Över tusen sidor ska fyllas i”DebattFör att lyda en EU-förordning måste sjukhusfysikern Joachim Nilsson och hans kollegor fylla i runt 130 sidor uppdelade på ett tiotal bilagor för varje datorprogram de skapar.
Åklagarna: ”Ingreppen var olagliga och livsfarliga”PatientsäkerhetVar transplantationerna av plaststrupar lagliga eller olagliga? Det var en av huvudfrågorna under Macchiarinirättegångens första dag.
Läkare uppmanas rapportera fall av okänd barnhepatitMage-tarmBarnklinikerna uppmanas rapportera misstänkta fall av okänd barnhepatit till Folkhälsomyndigheten, FHM.Utomlands ökar fallen snabbt och ett barn har avlidit.
Nu startar MacchiarinirättegångenLuftvägarnaElva år efter den första transplantationen av plaststrupar ställs nu den italienske kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini inför svensk domstol.
Återbruk av engångsprodukter tillåts igenMedicinsk teknikFrån och med i dag, den 26 april, är det under vissa förutsättningar åter tillåtet för sjukvården att reprocessa och återanvända medicintekniska engångsprodukter.
Tidsfönster för ätande floppar vid fetmaAllmänmedicinDet är inte särskilt effektivt att bara äta mellan två klockslag för att gå ner i vikt, enligt nya resultat från en randomiserad studie.
Få covidpatienter helt återställda efter ett årInfektionEndast 29 procent av covidpatienterna som vårdats på sjukhus hade återhämtat sig helt efter ett år, enligt en ny brittisk studie. Forskarna varnar för att långtidscovid kan bli ett vanligt förekommande tillstånd.
”Positiva förlossningsupplevelser är ingen självklarhet”DebattVi i Birth Rights Sweden anser att även den födandes psykiska hälsa måste vara ett signifikant mått, skriver Morlin Schubert, Lisel Naeslund och Helena Myrin.
Läkemedlen som anses kritiska i krig – läs hela listanLäkemedelEfter en sekretessprövning släppte Socialstyrelsen på fredagen sin lista över drygt 220 kritiska läkemedel som svenska regioner behöver ha hemma inför höjd beredskap eller krig.
Ny smittotopp väntas i mitten av majInfektionSjukhusinläggningarna i covid-19 kan komma att fördubblas till mitten av maj, enligt nya beräkningar från Folkhälsomyndigheten.
Vaccin visade viss effekt mot gonorréInfektionGonorré är på frammarsch världen över – och blir mer resistent mot behandling. Men ett vaccin som redan finns tillgängligt kan ge visst skydd mot könssjukdomen, visar två nya studier.
Chef på Karolinska får sluta efter kritik mot ST-utbildningLuftvägarnaSamarbetsproblem på Karolinska universitetssjukhuset bidrar till att ST-utbildningen i lungmedicin får rejäl backning av externa granskare. En verksamhetschef kommer att få sluta och sjukhuset har tillsatt en intern granskning som ännu är hemlig.
De är förlossningskliniken BB S:t Görans nya cheferPersonnyttMalin Thorsell och Hanne Fjellvang blir förlossningskliniken BB S:t Görans nya chefer.
Stor satsning på fler språkombud ska höja kvaliteten i äldrevårdenKommunal HälsaSnart kan utbildningen av 600 nya språkombud börja. Satsningen ska stärka äldrevården och bidra till att arbetsplatser blir säkra och attraktiva. Olga Orrit är språkutvecklare.
Stor studie bekräftar vaccinbiverkningarInfektionEn stor studie bekräftar ökad förekomst av hjärtmuskelinflammation hos främst unga män som vaccinerats med Pfizer-Biontechs coronavaccin – och ännu högre för dem som fått Modernas vaccin, enligt Läkemedelsverket. (2 kommentar)
Panelens slutsats efter pandemin: Professionen förtjänar större tillitPolitikDet behövs ökad nationell styrning och tillit till professionen inom svensk sjukvård, enligt en paneldiskussion om vad vården kan lära av pandemin.
Lägre vaccinationsgrad hos utrikesfödda läkareInfektionVaccinationstäckningen mot covid-19 var lägre hos de sjuksköterskor och läkare som inte var födda i Sverige jämfört med de som var det, enligt en ny studie från Karolinska institutet.
”Nya uppdrag ska minimera antalet bristsituationer”DebattVi delar uppfattningen att restsituationer ibland leder till brister som kan vara riktigt besvärliga, skriver Maja Marklund, Läkemedelsverket, i en replik om läkemedelsbrist.
Nya fall av okänd barnhepatit i Europa och USAInfektionEfter Storbritannien rapporterar nu även Danmark, Irland, Nederländerna och Spanien allvarliga fall av hepatit av okänd orsak hos annars friska barn.
Hon ska nagelfara psykiatrins kommunikationArbetsmiljöPratar läkare och sjuksköterskor inom psykiatrin förbi varandra? Och hur påverkar det i så fall arbetsmiljön? Det sätter psykiatrisjuksköterskan Ingela Rudberg fokus på i sin forskning.
EU-larm: Oklar hepatit hos barn ökar i StorbritannienBarnsjukvårdOvanligt många barn i Storbritannien har av okänd anledning drabbats av akut hepatit sedan nyår. Även i Sverige ses en svag ökning men den kan vara slumpmässig.
Blodtryckseffekt av njurdenervering håller i tre årHjärta-kärlPatienter som fått nervtrådar till njurarna bortvärmda i syfte att sänka blodtrycket hade kvar effekten på blodtrycket vid en långtidsuppföljning.
Karlskogas små får hjälp och råd från KölnDigitaliseringMed inspiration från de digitala vårdgivarna erbjuder nu barnmottagningen i Karlskoga egna digitalbesök för de allra minsta, och en extra trygghet för deras föräldrar.