Få hela storyn
Starta din prenumeration

Ledare

Lisa Blohm: ”Bygg inte bort möjligheten att enkelt värna sekretessen”

”Den mänskliga faktorn när det gäller att avslöja känsliga uppgifter är svår att bygga bort. Men förutsättningarna för att på ett enkelt sätt värna patientsekretessen måste självklart finnas”, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Publicerad: 27 april 2022, 06:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

Toppnyheter

Kost vållar ibland debatt som går över gränsen. Därför är forskning som går till botten med dieter välkomna – dit hör en ny studie i New England Journal of Medicine. Slutsatsen är att ätande bara mellan vissa klockslag inte är särskilt effektivt. Läs om studien på vår sajt. Som patient har jag sett en annan patients journal ligga uppslagen, fullt läslig och till synes övergiven, ovanpå ett skåp i en korridor. Och på en barnavårdscentral för ett antal år sedan låg ett A4-papper längst fram i en ”vagga” med hängmappar. På det delvis fullt synliga pappret stod ett antal namn – och en tydlig notering om att de listade personerna hade skyddad identitet ...

Den gången sa jag ifrån. Förhoppningsvis hann uppgifterna aldrig hamna hos fel person och sannolikheten för det var nog låg. Men slarvet skrämde.

Det här är förstås flagranta exempel på hur det absolut inte ska fungera – och jag hoppas att de var rejäla undantag och tillfälliga tankemissar. 

Den mänskliga faktorn när det gäller att avslöja känsliga uppgifter är svår att bygga bort. Men förutsättningarna för att på ett enkelt sätt värna patientsekretessen måste självklart finnas. Nu varnar bland annat yrkesföreningen Sjukhusläkarna för att den aspekten riskerar att glömmas bort när vården bygger om eller bygger nytt, vilket vår reporter Linda Berglund skriver om på sidorna 4–5 i detta nummer.

Det handlar till exempel om att läkarexpeditioner trollas bort i byggplanerna. Att läkare slåss för arbetsrum kan kanske utifrån betraktas som lite konservativt och som ett uttryck för skrivbords-kramande och kamp om revir i digitaliseringens tidevarv. Men konsekvenserna för patientsekretessen riskerar att bli allvarliga om läkare saknar tillgång till utrymmen där diktering kan göras och känsliga telefon-samtal ringas.

Det är minst sagt märkligt när den aspekten tycks ha glömts bort. Från Ängelholms sjukhus berättar läkaren Per Hammarlund om ett ständigt letande efter lämpliga platser att jobba ostört på efter en ombyggnation då läkarexpeditioner försvann. Det är självklart orimligt att det är det som läkares – och annans vårdpersonals – arbetstid ska gå till.

Lokaler anpassade för sjukvårdens behov av sekretess handlar om såväl följande av lagar som respekt för patienters integritet – men också om arbetsmiljö och möjlighet att jobba effektivt. Det är viktigt att alla de aspekterna finns med när vårdens framtida lokaler utformas – och det finns många skäl till att vårdpersonal bör involveras när ritningar görs.

Toppen

Nya rön om klockstyrt ätande

Kost vållar ibland debatt som går över gränsen. Därför är forskning som går till botten med dieter välkomna – dit hör en ny studie i New England Journal of Medicine. Slutsatsen är att ätande bara mellan vissa klockslag inte är särskilt effektivt. Läs om studien på vår sajt.

Botten

Tveksam fortsättning för ST

Karolinska universitetssjukhuset har uppenbara problem med sin ST-utbildning i lungmedicin, se sidan 8–9. Utbildningen har fått backning – två gånger om – från Lipus inspektörer. Om kvaliteten inte snabbt styrs upp skulle ST:n kanske sättas på paus?

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och nyhetschef

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Toppnyheter

Dela artikeln: