Få hela storyn
Starta din prenumeration

Debatt

”Över tusen sidor ska fyllas i”

För att lyda en EU-förordning måste sjukhusfysikern Joachim Nilsson och hans kollegor fylla i runt 130 sidor uppdelade på ett tiotal bilagor för varje datorprogram de skapar.

Publicerad: 28 april 2022, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Joachim Nilsson, sjukhusfysiker, nuklearmedicin, Karolinska universitetssjukhuset Solna.


Ämnen i artikeln:

Digital vård

Det har pågått en diskussion i medierna om hur mycket vård vi får för pengarna. Bra fråga. Jag tänker ofta på detta, särskilt i mitt yrke som sjukhusfysiker. Vi är ett litet yrke som arbetar med strålning i vården, för terapeutiska och diagnostiska syften.

Vi är bra på att räkna stråldoser och förstå avancerade röntgenmaskiner. Enligt Socialstyrelsen finns ungefär dubbelt så många sjukvårdsanställda sjukhusfysiker per capita nu som för 20 år sedan. Men räkna inte med att träffa många fysiker i framtiden. Likt andra vårdyrken märker vi en ständig, närmast gravitativ, kraft som drar oss mot administrativa uppgifter. Senast i raden av attraktioner är att fundera ut hur man ska lyda EU-förordningen 2017/745. Den reglerar medicintekniska produkter, allt från höftproteser och pacemakers till plåster och bandage. 

LÄS MER: Återbruk av engångsprodukter tillåts igen 

I förordningen ingår nu även ”egentillverkade” datorprogram. Det använder vi fysiker en hel del (fysikaliska och matematiska problem var ju motivationen till att uppfinna datorerna). På min nuklearmedicinska avdelning har vi till exempel ett program för att dosera radioaktiva läkemedel som ges inför undersökningar på barn. 

Denna excelfil har vi fysiker skrivit för att minska risken för fel i det dagliga patientflödet på avdelningen; det blir oftare fel om man måste stå med utskrivna tabeller för cirka 15 läkemedel och räkna på miniräknare för varje patient. 

Eftersom vi är angelägna om att det ska bli rätt (och eftersom redan befintliga regler kräver det) kollar en av oss fysiker regelbundet filen så att den räknar rätt. Ändringar i filen sparas på en separat dataserver. 

Nyligen har vi blivit kontaktade av en enhet på sjukhuset som kallar sig för ”Vårdstöd och teknik”. Där arbetar numera även sjukhusfysiker, bland annat med denna EU-förordning. Nu har enheten tagit fram mallar för den dokumentation som krävs för att uppfylla den nya förordningen. Runt 130 sidor uppdelade på ett tiotal bilagor ska fyllas i, skrivas under av olika chefer, och sedan underhållas. 

Tyvärr slutar vårdstödet där, papperen behöver fyllas i av oss vårdpersonal som kan verksamheten. Eftersom vi har löst en rad problem i vårt dagliga arbete med små smarta program som numera faller under denna EU-förordning, kommer vi lätt upp i över 1 000 sidor som ska fyllas i. 

Som jag begriper saken så uppfyller vi redan essensen i förordningen, men som det heter i denna nya värld: ”om det inte är dokumenterat har det inte hänt”. 

Nästa gång ni undrar varför det är glest bland dem som jobbar ute på avdelningarna, eller undrar varför det nu finns mer administrativ personal än läkare anställda inom sjukvården; här finns ett av svaren. 

Detta är givetvis bara ett litet exempel. Det finns heller ingen som gjort något ondsint här. Myndigheter och administrativa enheter på sjukhusen vill göra ett klanderfritt jobb. EU (och de som röstar i EU-val) vill skydda medborgarna från att saker blir fel. Det vill jag också, det är därför vi testar våra program, försöker vara närvarande i vården, kunna verksamheten, träffa patienter och därigenom känna ansvaret det innebär att vårda andra människor. Mellan detta slits man och försöker hålla fokus på det som är viktigt. I slitningen uppstår en stark längtan efter motkraften mot det här svarta hålet av administration. Man längtar efter att bli litad på.

Joachim Nilsson, sjukhusfysiker, nuklearmedicin, Karolinska universitetssjukhuset Solna

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Digital vård

Dela artikeln: