Få hela storyn
Starta din prenumeration

Arbetsvillkor

Läkarförbundet säger upp krislägesavtalet

Publicerad: 10 juni 2021, 06:28

”Vi har haft målet att komma i hamn, men också varit tydliga i våra krav på att säkerställa vila och återhämtning på ett bättre sätt. När de kraven inte kunde mötas på ett bra sätt gjorde vi bedömningen att det inte var tillräckligt”, säger Sofia Rydgren Stale.

Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån, SKR

Läkarförbundet har sagt upp krislägesavtalet med SKR och Sobona. Avtalet slutar gälla sista augusti.


Ämnen i artikeln:

LäkarförbundetSofia Rydgren StaleSKRKrislägesavtal

I går, onsdag, gick förhandlingstiden ut mellan parterna för att förhandla fram ett nytt avtal. Läkarförbundet har beslutat att säga nej till det bud som Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, lagt.

– Vi har dörren öppen för fortsatta förhandlingar och dialog med arbetsgivaren om ett nytt avtal. Vi har haft målet att komma i hamn, men också varit tydliga i våra krav på att säkerställa vila och återhämtning på ett bättre sätt. När de kraven inte kunde mötas på ett bra sätt gjorde vi bedömningen att det inte var tillräckligt, säger Sofia Rydgren Stale.

Läs mer: Vårdförbundet och Kommunal säger ja till nytt krislägesavtal 

Samtidigt har Läkarförbundet också valt att säga upp det nuvarande avtalet. Om inte parterna kommer överens om ett nytt avtal före sista augusti är det kollektivavtalets regler om arbetstider, vila och återhämtning som gäller även i ett krisläge. Läkarförbundet och regionerna kan också teckna lokala överenskommelser, med utgångspunkt i kollektivavtalet.

Det nuvarande krislägesavtalet som förbundet nu sagt upp, kom till efter de stora skogsbränderna sommaren 2018, och är tänkt att användas vid kortvariga intensiva kriser. 

– Under de här 15 månaderna har vi kunnat dra erfarenheter av hur det är att ha ett krislägesavtal under lång tid. För vår del handlar det om vila och återhämtning, arbetsmiljö och patientsäkerhet, säger Sofia Rydgren Stale.

På vilket sätt är det inte patientsäkert?
– Man måste garantera rimlig återhämtning. Ju tröttare man är, desto större blir ju risken för att något i behandlingen går fel. 

Läkarförbundet har gjort riktade enkäter till läkare som arbetat enligt krislägesavtalet. Ett antal djupintervjuer har också gjorts och bekräftar bilden av otillräckliga förutsättningar för återhämtning mellan långa arbetspass.

– Det är väldigt tydligt att det är den centrala delen som vi måste säkra upp, säger Sofia Rydgren Stale.

Avtalet löper sommaren ut, vilket innebär att det kan aktiveras om det skulle behövas.

 

Relaterade artiklar

Så fungerar krislägesavtalet 

Krislägesavtalet kan göras om efter kritik 

Förhandlingar om krislägesavtalet förlängs 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev