Få hela storyn
Starta din prenumeration

Arbetsmiljö

Sekretessen hotas när skrivborden försvinner

Publicerad: 27 april 2022, 04:00

Per Hammarlund och hans kollegor delar på en patientmatsal för att kunna göra telefonsamtal och handleda blivande specialister.

Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Arbetsrum för läkare prioriteras bort när vården bygger nytt. I Ängelholm har en patientmatsal blivit arbetsrum.


Ämnen i artikeln:

Vårdens arkitekturSjukhusläkarnaÄngelholms sjukhusKarolinska universitetssjukhusetRegion SkåneRegion Örebro LänRegion StockholmToppnyheter ArbetslivToppnyheter

Vårdens byggnader behöver rustas och de kommande åren beräknas regionerna investera åtminstone 100 miljarder kronor. I bland annat Växjö och Helsingborg planeras för helt nya sjukhus, medan det på andra håll har byggts om och till under flera år. 

Men nu varnar yrkesföreningen Sjukhusläkarna för att administrationsytor för läkare försvinner i planeringen. Konkret innebär det att det inte finns arbetsplatser för diktering eller telefonsamtal och att det då blir svårt att upprätthålla patientsekretessen. 

Läs också: Utredaren Sofia Wallström: Låt staten äga sjukhusen 

På medicinavdelningen på Ängelholms sjukhus har tre läkare numera arbetsplatser i en patientmatsal och enligt Per Hammarlund, ordförande för Sjukhusläkarna i Ängelholm, har det tagit tre år att komma dit. När man byggde två nya vårdavdelningar för några år sedan försvann läkarexpeditionerna.

– När vi skulle läsa journaler, se på röntgensvar och kolla labbprover fick vi leta upp en plats eller sitta inne hos patienten på salen.

Att ständigt leta upp ostörda platser för att kunna driva arbetet på avdelningen tog en massa extra tid. 

Vad betyder det för sekretessen att göra telefonsamtal i en korridor?
– Man måste sitta enskilt. Man kan inte sitta så att någon annan hör. 

Efter tre år hittade han och två kollegor en lösning, för att slippa dra runt skärmar och datorer i rullstolar mellan patientrummen.

– Matsalen har blivit en läkarexpedition för tre läkare. Men på ritningarna och byggtekniskt sett heter den fortfarande matsal, det kostar flera tusen att ändra, säger Per Hammarlund.

Ett arbetsrum är också viktigt för att handleda AT- och ST-läkare och studenter. Förändringen med temaexpeditioner har kommit smygande de senaste 20 åren, säger Per Hammarlund.

– Att utbilda de nya kollegorna, den feedbacken ska ges personligen. Man har glömt bort utbildningsaspekten. Utbilda kan vi inte göra i korridoren. 

Vid Läkarförbundets fullmäktige i höstas hade Sjukhusläkarna en motion med krav på att sekretesskravet tillgodoses vid nybyggen. Fullmäktige beslutade att förbundet ska prioritera frågan och ta fram konkreta åtgärder, med bland annat underlag och rekommendationer för hur läkarnas arbetsplatser ska vara utformade.  

Även i primärvården finns samma problem. I Region Örebro län började planeringen för den nya vårdcentralen i Skebäck 2019. Tidigt i processen stod det klart att det inte skulle finnas varken personliga administrativa arbetsplatser eller kombirum, vilket läkarna protesterade emot, bland annat av arbetsmiljöskäl. 

Distriktsläkaren Erik Blomberg, som under en period var läkarnas representant i byggprocessen, säger att det var först efter ett möte med hälso- och sjukvårdsdirektören Jonas Claesson som personalen fick gehör och byggprocessen stoppades.

– Han körde i princip över byggnadskontoret och sa att ”släng de ritningar ni har, börja om från början, läkare ska ha ett eget rum”. Så det blev massiv bakläxa, säger Erik Blomberg.

Så det man bygger nu, där kommer det att finnas administrativa rum i anslutning till undersökningsrummen? Ni vann?
– Ja. 

Den nya vårdcentralen ska vara färdig för inflyttning 2024. 

Kritik i Stockholm och Uppsala

*2015 kritiserades Akademiska sjukhuset i Uppsala av Inspektionen för vård och omsorg för bristande sekretess vid arbete i kontorslandskap på Psykiatrins hus, bland annat på grund av brist på rum.

*2017 visade en rapport från dåvarande landstinget att Nya Karolinska Solna skulle sakna minst 1 200 administrativa arbetsplatser när all verksamhet flyttat in. Landstinget skulle hyra lokaler för 60 miljoner per år, något Läkarförbundet ifrågasatte.

 

Källa: Läkartidningen, Dagens Medicin

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln: