Få hela storyn
Starta din prenumeration

Läkemedel

Apoteket skickade kunduppgifter till Facebook

Publicerad: 28 april 2022, 06:53

Apoteket har skickat detaljerade uppgifter om sina kunder till Facebook.

Foto: Fredrik Persson/ TT

Apoteket AB har skickat detaljerade uppgifter till Facebook om sina webbkunder och deras köp av receptfria läkemedel och produkter, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Upp emot en miljon kunder kan ha drabbats.


Ämnen i artikeln:

I korthetToppnyheter

Apoteket AB har skickat information om vad webbkunden lägger i sin korg samt mejladress och telefonnummer.

Uppgifterna har bara skickats till Facebook om kunderna har godkänt så kallade cookies för marknadsföring på sajten. För att slippa detta måste kunden antingen välja bort marknadsföringskakor, eller låta cookierutan ligga kvar.

Enligt Apoteket AB har syftet varit att följa upp företagets egen reklam på Facebook. Men bolaget har nu upphört att dela med sig av uppgifterna och anmält sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten. Enligt anmälan kan mellan 500 000 och en miljon kunder och besökare ha drabbats, uppger radion.

Apoteket AB har också inlett en intern översyn, men innan den är klar vill bolaget inte kommentera om det var rätt eller fel.

Enligt Mariann Rinse, läkemedelsinspektör på enheten för apotek och receptfri detaljhandel på Läkemedelsverket, är detta i alla fall inte tillåtet på ett fysiskt apotek:

– Man får inte ens berätta att någon har varit inne på apoteket. Det är ju helt annan åtkomst till uppgifter på nätet, än vad det är i verkliga livet, säger hon till Ekot.

Läs också: Lloyds Apotek blir Doz 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!   

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

I korthetToppnyheter

Dela artikeln: