Få hela storyn
Starta din prenumeration

Kommunal Hälsa

Livesänd opera blir personcentrerad vård

Publicerad: 28 april 2022, 06:20

”Vi ser att kulturupplevelser kan göra nytta i genomförandeplaner och i ett kvalitetsförbättrande arbete. På köpet får man också en bättre arbetsmiljö”, säger Betaniastiftelsens utvecklingschef Ulrika Lind.

Foto: Stina Stjernkvist

Musik och sång kan vara en arbetsmetod i den personcentrerade vården. I år satsar Betaniastiftelsen på att utbilda så kallade kulturombud och aktivitetssamordnare i äldreomsorgen.


Ämnen i artikeln:

ÄldreomsorgGöteborgs universitetRehabiliteringDemensPersoncentrerad vårdToppnyheter Kommunal HälsaToppnyheter

– Kultur kan stötta rehabilitering men också vara en bra avledning för personer med till exempel smärta, säger Ulrika Lind, utvecklingschef på Betaniastiftelsen.

Hon lutar sig mot bland annat ny forskning som stiftelsen gjort i samverkan med Göteborgs universitet, Musik i Syd och Göteborgs Symfoniker som visar att musikupplevelser har en vårdande funktion i vård och omsorg.

Läs mer: Demenssjuka tar på bilbältet med musik 

– Kultur är en mänsklig rättighet och forskning visar att kultur bidrar till livskvalitet och välbefinnande för personer på boenden. Vi ser att kulturupplevelser kan göra nytta i genomförandeplaner och i ett kvalitetsförbättrande arbete. På köpet får man också en bättre arbetsmiljö, säger Ulrika Lind. 

Utbildningen varvar teori med praktik och är såväl digital som fysisk. Till exempel ingår att lära och reflektera kring hur man som medarbetare kan använda sång, musik och rörelse som uttrycksmedel i vården. Ombuden och aktivitetssamordnarna kan bland annat skapa arrangemang med musik, dans eller litteratur som passar den egna verksamheten.  

– Det är upp till vård- och omsorgsverksamheterna att styra. Det kan handla om både fysiska besök och digitala upplevelser. Finns det fungerande bredband kan man i princip erbjuda ett besök på operan, säger Ulrika Lind.

För det senare erbjuder Betaniastiftelsen Kulturarenan.se, en digital plattform med konserter och föreställningar för alla som inte själv kan ta sig till en scen. Till exempel har Kungliga Operan i Stockholm livesänt sina lunchkonserter från Guldfoajén via Kulturarenan. 

Men det handlar inte bara om att sätta guldkant på tillvaron för äldre. Enligt Ulrika Lind är kultursatsningen ett sätt att ”få vara människa till alla delar fullt ut”. 

Läs också: Stora brister i sip – ses som ett extra moment av vården 

– Det handlar om att få fortsätta att vara en del i det lokala kulturlivet trots att man kommer in på ett boende. Vi arbetar fram interaktiva projekt där lokala scener och arrangörer finns med för att kunna stärka kopplingen mellan äldreomsorgen och det lokala kulturlivet, säger Ulrika Lind.

Vilka arrangemang är populärast?
– Vi ser att var utbudet kommer ifrån spelar roll för användarna. Bor man i Göteborg och har varit abonnent på Göteborgs Symfoniker i hela sitt liv så vill man kunna fortsätta med det även när man bor på ett boende. Och då är det viktigt att det är just Göteborgs Symfoniker. Hänvisar vi till en konsert från Musik I Syd på Kulturarenan som är inspelad i Växjö ser vi att den är mest angelägen för folk i Kronoberg och den trakten. Den personcentrerade delen är viktig, att så långt som möjligt möta patienternas eller brukarnas önskemål, säger Ulrika Lind.

I Piteå kommun, där kulturombud utbildas i höst, gör Betaniastiftelsen satsningen ihop med socialförvaltningen, kulturförvaltningen och det lokala konserthuset.

– Det ser vi som en fin modell, att man stöttar varandra, säger Ulrika Lind.

Hon poängterar att det är verksamheterna själva som avgör vilken typ av kulturarrangemang de vill jobba med.

– Det vi från Betaniastiftelsen vill göra är att erbjuda ett kunskapslyft kring kulturfrågor och att det ska finnas personal ute i vård- och omsorgsverksamheterna som kan och förstår kulturfrågorna, och som kan se hur man kan använda kultur praktiskt i det dagliga arbetet.

Betaniastiftelsen

Är en idéburen stiftelse som verkar för att utveckla vård och omsorg. Utifrån nationella riktlinjer bedrivs tvärprofessionell utbildning och kompetensutveckling, främst inom palliativ vård och existentiellt stöd.

Källa: Betaniastiftelsen.

Kommmentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!    

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln: