Få hela storyn
Starta din prenumeration

Kommunal Hälsa

Läkarstrategen jobbar utan medicinskt ansvar

Publicerad: 16 september 2021, 04:00

Sedan den 1 september har läkaren Johan Herlin Ejerhed Stockholms stad som sin arbetsplats. Där ska han bidra med medicinsk kompetens som tidigare saknats i kommunen.

Foto: Erik Simander/Bildbyrån

Johan Herlin Ejerhed har lämnat akutsjukvården på Danderyds sjukhus för att vara läkarstrateg i Stockholms stad. Under 18 månader ska han jobba med att hitta fungerande strukturer för vården av äldre. Kliniskt arbete ingår inte – och han kommer inte att ge råd i enskilda patientfall.


Ämnen i artikeln:

Danderyds sjukhusÄldreomsorgHemsjukvårdHemtjänstSocialstyrelsen

Johan Herlin Ejerhed kommer närmast från Danderyds sjukhus där han under många år arbetat med att ta hand om sköra patienter inom akutsjukvården. Som specialistläkare i internmedicin var han bland annat med och startade upp ett palliativt konsultteam på Danderyd. 

Läs mer: Stockholms stad anställer läkare 

– Egentligen fortsätter jag med samma frågor som tidigare men med en annan arbetsgivare. På Danderyd har vi jobbat mycket med det akuta omhändertagandet av den sköra patienten. Många som kommer in har hemtjänst eller bor på boende. På akutsjukhuset har vi diskussioner om vad vi kan ha för mål med vården. Vad är rimligt, behandlingsbegräsningar, få med anhöriga och få med allt till det kommunala boendet, säger han.

Tanken är att han nu som läkarstrateg på äldreförvaltningen ska bidra med medicinsk kompetens som tidigare saknats i Stockholms stad. När Dagens Medicin pratar med honom har han jobbat i drygt en vecka. Hur arbetsdagarna ska se ut är ännu inte spikat till 100 procent.

– Mycket kommer att handla om att identifiera vilka förändringsbehov som finns i verksamheten. Till det kommer surdegen hur den kommunala hälso- och sjukvården ska definieras gentemot den regionala vården. Gränsen är luddig och skiljer sig mellan olika kommuner och boenden. Det ska jag identifiera och sedan lämna över vilka alternativ som finns för att göra det bättre, säger Johan Herlin Ejerhed.

Vad blir skillnaden på äldreboendena med dig som läkarstrateg?
– Jag kommer inte alls att vara inblandad i den dagliga verksamheten, så på så sätt kommer jag inte att märkas. Det handlar snarare om att man på sikt kommer att stärka strukturerna för samverkan med primärvården eller kanske vid inskrivning i akutsjukvården. Framför allt i att stötta mas-gruppen i vad de behöver och hjälpa till att formulera de behoven när man sedan vänder sig vidare mot regionen.

Kan en medicinskt ansvarig sjuksköterska ringa dig om hen har frågor om exempelvis riktlinjer?
– Absolut. Teamarbete och kommunikation är kärnan när man ska ta hand om den sköra patienten. 

Gör du något som kräver att man är just läkare?
– Nej, inga specifika arbetsuppgifter som Socialstyrelsen skulle definiera som typiska läkaruppgifter. Jag har de medicinska glasögonen på och tillför dem till organisationen. Jag gör inget kliniskt och har inget medicinskt ansvar. 

Läs mer: Dörren öppen i riksdagen för kommunala läkare 

Stockholms stad är först ut i landet med att anställa en läkarstrateg. Äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) håller med om att det är en gråzon eftersom kommuner inte får ha läkare anställda. I och med att Johan Herlin Ejerhed inte ska jobba kliniskt menar Erik Slottner att upplägget ryms inom lagens ramar.

”Det är en gråzon”, säger äldreborgarrådet Erik Slottner (till vänster) om att kommunen anställt läkaren Johan Herlin Ejerhed.

Foto: Erik Simander/Bildbyrån

– Vi är medvetna om att det här inte har prövats någonstans innan, men jag är ganska säker på att om någon skulle få för sig att överklaga det här så tror jag att vi vinner. Men absolut, det är en gråzon och jag har inget emot att det testas, säger Erik Slottner.

Enligt äldreborgarrådet fanns ett tiotal sökande till tjänsten som alltså är tidsbegränsad till 18 månader.

– Naturligtvis hoppas jag att det blir en förlängning, men jag tycker att det är naturligt att när vi lägger skattebetalarnas pengar på en ny funktion så måste vi se om den uppfyller vårt mål som är att stärka vår medicinska kompetens och hjälpa våra verksamheter. 18 månader är tillräckligt långt för att kunna göra en utvärdering och tillräckligt kort för att kunna avbryta utan att ha lagt för mycket pengar i sjön om det skulle vara så, säger Erik Slottner.

Läs mer: ”Gärna medicinskt ledningsansvarig läkare – i regionen” 

Andra kommuner har hört av sig till äldreförvaltningen i Stockholm för att höra mer om upplägget. Det är dock dyrt att anställa läkare och ”ganska få” kommuner kan göra det, tror Erik Slottner.

– Vi är en stor kommun och har de ekonomiska muskler som krävs. Kommer du ner på en kommun i till exempel Kalmars eller Vänersborgs storlek så ställs det mot mycket annat i verksamheten och då tror jag att man väljer bort det. Däremot skulle mindre kommuner kunna gå samman och anställa en läkarstrateg om man vill ha en röst i dialogen med regioner, säger han.

En röst?

– Det är viktigt att när vi i Stockholm har kontakt med regionen också har den medicinska kompetensen. Annars blir det så att de sitter på ett kompetensövertag som jag tror att vi till viss del kan överlappa nu, säger Erik Slottner.

Snart kommer också Örebro kommun ha en medicinsk strateg med läkarkompetens. Den 1 november börjar överläkaren Per-Ola Sundin att jobba åt kommunen, skriver Läkartidningen. Han är specialist i internmedicin och har de senaste åren arbetat med det mobila närsjukvårdsteam som drivs gemensamt av kommunen och Region Örebro län.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News