Få hela storyn
Starta din prenumeration

E-Hälsa

En av sex önskade få svåra besked i digital journal

Publicerad: 16 september 2021, 08:10

Jonas Moll och hans kolleger har undersökt vilka önskemål användare av patientjournalen på nätet har för preferenser när det gäller att ta emot svåra besked.

Foto: Örebro universitet, C-M Hake

Betydligt fler patienter vill få tuffa hälsobesked via sin digitala patientjournal än vad som får det i dag, enligt en stor enkätstudie av journalanvändare.


Ämnen i artikeln:

Medicinska nyheterÖrebro universitet

– Här finns en potential för utveckling, så att man anpassar vården till de individuella önskemålen, säger Jonas Moll, forskare inom e-hälsa vid Örebro universitet som lett studien tillsammans med kollegan Hanife Rexhepi.

Sedan snart tre år tillbaka ger alla regioner sina patienter tillgång till sin journal på nätet via webbtjänsten Journalen. Som inloggad på 1177.se kan patienter bland annat få åtkomst till besöksanteckningar, provresultat, uppgifter om diagnoser och funktioner för att följa remisser.

Läs även: Patienter med cancer gillar sin journal på nätet 

Huruvida användare vill ta emot dåliga besked via Journalen har redan undersökts i lite mindre skala i Uppsala, framhåller Jonas Moll. 

– I en liten grupp cancerpatienter visade sig många vilja få svåra hälsobesked digitalt. Detta gällde dem som hade erfarenhet av att använda sin digitala patientjournal. Nu har vi undersökt den här frågan i betydligt större material på nationell basis, säger han.

Studien omfattade 2 587 patienter som tackat ja till att svara på frågor i samband med att de loggade in för att läsa sin journal.

Deltagarna kunde ange olika alternativ för hur de önskade att få svåra hälsobesked, till exempel att en cancertumör börjat växa eller att de måste genomgå en stor hjärtoperation.

De allra flesta, 84 procent, uppgav att de föredrog att få sådana besked i fysiskt möte, följt av i telefon, 29 procent, och i Journalen, 18 procent.

En majoritet av deltagarna i studien hade redan fått minst ett svårt besked, men bara 2 procent hade tagit mot ett sådant besked via Journalen. Forskarna spekulerar i att den låga siffran kan bero på en motvillighet bland läkare att låta patienterna ta emot dåliga besked på detta sätt, eftersom det skulle kunna leda till oro och förvirring.

– Men i själva verket kan detta vara ett sätt att föredra för många användare och att man sedan har ett samlat samtal med sin läkare. Det är inte ofta som patienter tillfrågas hur de vill ha dåliga besked. I den digitala eran tror jag detta är något vården kan bli bättre på, säger Jonas Moll.

Läs hela originalartikeln:

Hanife Rexhepi med flera. Do you want to receive bad news through your patient accessible electronic health record? A national survey on receiving bad news in an era of digital health. Health Informatics Journal, publicerad den 31 augusti. DOI: 10.1177/14604582211035817 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News